OREŠKOVIĆ U HGK

OREŠKOVIĆ PODUZETNICIMA OBEĆAO KLJUČNE REFORME: ‘Intenzivno radimo na tome…’

“Intenzivno radimo na stvarima koje se tiču izravno poduzetnika i obrtnika, onih koji stvaraju nova radna mjesta”, rekao je premijer Tihomir Orešković obraćajući se poduzetnicima i obrtnicima u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje je sudjelovao na konferenciji ‘Poslovna klima u Republici Hrvatskoj’.

Rekavši da kao čovjek koji dolazi iz poslovnog svijeta dobro razumije njihove probleme, Orešković je poduzetnicima obećao reforme koje će im olakšati poslovanje, piše N1.

NOVA OREŠKOVIĆEVA OSEBUJNA IZJAVA: ‘Star Wars je u Hrvatskoj, The Force is strong with us’

Fokus na ljudskim potencijalima i digitalizaciji

“Jedan od prioriteta je smanjivanje nepotrebnih regulacija, znatno olakšati zakonodavni okvir koji utječe na poslovanje. To ćemo učiniti uklanjanjem procedura koje već postoje i boljom pripremom propisa. Vlada je odlučila i smanjiti parafiskalne namete. Kada je riječ o pravosuđu, naglasak je na izmjenama propisa kojima je cilj usklađivanje sudske prakse, oslobađanje sudaca od obavljanja nesudskih poslova, skraćivanje trajanja procesa i smanjivanje broja neriješenih predmeta, uvođenje zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra do kraja 2016.
Ovo je ključno jer će ubrzati izdavanje građevinske dozvole”, rekao je Orešković.

U reformi javne uprave Vlada će se, kazao je, usredotočiti na razvijanje ljudskih potencijala i digitalizaciju.

tihomir-orec5a1kovic487

“Ovo je samo dio paketa mjera kojima želimo hrvatskom gospodarstvu osloboditi prostor i pružiti prostor da krene u uzlet nakon godina kriza”, poručio je premijer poduzetnicima.

PREMIJER NA INVESTICIJSKOM SUMMITU U LONDONU: Orešković otkrio ključne projekte Vlade

Mali i srednji poduzetnici su ‘srce zemlje’

Orešković je kazao kako se, kao predstavnik uprave Plive, uvjerio da Hrvatska ima ogroman potencijal, te da je izraelska Teva (vlasnik Plive) odlučila investirati 100 milijuna dolara u Hrvatsku umjesto u Indiju ili Kinu.

“Uložili smo tada i u istraživanje i razvoj, ja vjerujem da to možemo u Hrvatskoj. Kad sam bio na summitu u Londonu, jasno sam poručio koji su nam ciljevi. Kad je došlo do dozvole, čekali smo malo, mislim da smo mogli puno brže to tada riješiti, ali krenuli smo”, kaže Orešković.

Za male i srednje poduzetnike rekao je da su “srce zemlje” pa će im stoga Vlada putem EU fondova osnovati fond od oko 500 milijuna eura za poticanje i otvaranje novih firmi.

“Moj fokus je na start upovima. Od HGK bih htio čuti konkretne primjere kako olakšati da se brže i lakše otvaraju. Želim čuti ideje. Primjerice, kad sam živio u Nizozemskoj, imali smo super modele za poljoprivredu, pa mislim da bi i mi mogli iskoristiti već postojeće dobre modele za nas”, kazao je Orešković.

VLADA ŠTEDI I NA GOSPODARSTVU: Ulaganja u konkurentnost domaćih tvrtki se krešu za 600 milijuna kuna

Povratak na Net.hr