Zbog dugova izgubio kuću, pa je srušio – uskoro bi mogao u zatvor

Onome tko je prije nešto više od mjesec dana naručio rušenje obiteljske kuće u Premanturi prijeti visoka zatvorska kazna. Općinsko državno odvjetništvo u Puli izdalo je drugačiji nalog za očevid policiji od prvotnog, kada su se pozivali na članak Kaznenog zakona koji govori o povredi tuđih prava, za što je predviđena zatvorska kazna od maksimalno godinu dana.

Sada se, prema informacijama koje je Glas Istre dobio iz PU istarske, istražuje oštećenje tuđe stvari te rušitelju prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kobna pozajmnica iz 1998.

“Po okončanju kriminalističkog istraživanja bit će podnijeta kaznena prijava protiv osobe koja je naložila rušenje objekta”, kazala je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Policija ne govori o imenima, no neslužbeno se doznaje da je naručitelj muškarac čijoj je obitelji poznanik 1998. posudio 265 tisuća švicarskih franaka na tri godine, uz godišnju kamatu od četiri posto. Kako dug nisu vratili, muškarac koji je posudio novac se koncem 2001., na temelju ugovora o zajmu, uknjižio se kao vlasnik kuće obitelji iz Premanture.

Naručio bager

Zbog toga je očito i Državno odvjetništvo prekvalificiralo kazneno djelo, budući da dužnik nije srušio vlastitu nego tuđu kuću.

Godinama je muškarac u ovršnom postupku pokušavao stupiti u posjed kuće obitelji kojoj je posudio novac, što se napokon trebalo dogoditi u siječnju. No, sudskog ovršitelja i njega dočekao je do temelja srušen objekt.

Muškarac koji je izgubio kuću, prema svemu sudeći, nekoliko dana prije no što je postalo jasno da mora iseliti naručio bager kojim je srušena kuća.

Povratak na Net.hr