Pregovori za EU počinju danas!

shimmer fallback

Srbija pred novim izazovima!

21.1.2014.
8:30
Play logo

Svečana međuvladina konferencija će se održati u zgradi Evropskog saveta u Briselu na kojoj će Srbiju predstavljati predsednik vlade Ivica Dačić i potpredsednik Aleksandar Vučić, ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

EU predstavlja ministar spoljnih poslova Grčke Evangelos Venizelos, evropski komesar za proširenje Štefan File, stalni predstavnici država članica pri EU kao i nekoliko šefova diplomatije EU koji nemaju obavezu da budu na ovom sastanku ali žele svojim prisustvom da daju veći značaj početku pregovora sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj sastanak je uglavnom ceremonijalnog karaktera.

Protokol predviđa da na konferenciji bude najpre predstavljen pregovarački okvir EU, a odmah zatim i pregovaračka platforma Srbije.

Tokom sastanka koji će trajati od 45 do 60 minuta, evropski komesar za proširenje Štefan File predstaviće srpskim zvaničnicima pregovarački okvir. Taj plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, jeste plan po kome će se u narednim godinama pregovarati sa Srbijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan, da podsetimo, podrazumeva da u Srbiji moraju biti sprovedene sveobuhvatne reforme u svim segmentima i podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa sa Kosovom. Upravo ti odnosi biće jedan od ključnih merila uspeha Srbije na putu ka članstvu u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi Tanjugu, File je rekao da Srbiju očekuju brojni izazovi na putu evropskih integracija.

Vučić je uoči puta u Brisel izjavio da je utorak veliki i važan dan za Srbiju, a Dačić da je "danas za Srbiju istorijski dan jer prvi put možemo da kažemo da će se nešto desiti, a ne samo da ćemo nešto najavljivati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018, a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Premijer Dačić je u ponedeljak izjavio da još nema naznaka koje će poglavlje prvo biti otvoreno u pristupnim pregovorima sa EU. Dačić je dodao da ne očekuje da će biti novih uslovljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba da budemo svesni da ne živimo u idealnom svetu, već u onom u kom su pravila nametnuta i ako išta zapne oko odnosa s KiM, zapeće i pregovori, rekao je gostujući na B92 Ivica Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan posle međuvladine konferencije, u Briselu će biti održan sastanak o poglavlju 35 koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Tim sastankom počeće skrininzi u procesu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin biće šef delegacije za pregovore sa EU o Poglavlju 35, koje je posvećeno Kosovu.

Play logo

Evropska unija i Srbija direktno će razgovarati o Kosovu, bez učešća treće strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji danas se u promet pušta nova poštanska marka.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo