Pogrešno opisan ratni put ministra Matića

U Registru branitelja, koji će biti objavljen danas, piše da je ministar branitelja Predrag Fred Matić u lipnju 1991. godine bio u postrojbi Hrvatske vojske u Vukovaru, što uopće nije istina.

19.12.2012.
10:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministarstvo branitelja danas će na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu predstaviti Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Kako je najavio, svoj ratni put prvi će objaviti ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Točnost i pouzdanost Registra pala je i prije nego što je objavljen, i to na slučaju samog ministra Matića, piše 21. stoljeće. Naime, kako navode, u Registru stoji da je Matić u postrojbe Hrvatske vojske stupio 15. lipnja 1991. godine. U svojoj knjizi Ništa lažno Matić je pak napisao da se HV-u priključio 3. rujna 1991.

List piše da je Matić u lipnju zaista bio u vukovarskom Uredu za obranu, ali kako nije bilo oružja za sve, nisu ga primili, pa je umjesto u vojsku otišao na ljetovanje na Krk.

'Merčep mi je rekao da sam lud'

"Tomislav Merčep, koji je vodio taj Ured, praktički je svim Vukovarcima kao datum stupanja u oružane snage upisao 1., odnosno 2. svibnja. Inzistirao sam da mi se upiše točan datum 15. lipnja, na što mi je Merčep kasnije rekao da sam lud. Nisam želio na bilo koji način varati, premda sam mogao upisati 2. svibnja jer sam tada s pištoljčićem bio kraj Borova Sela s našim redarstvenicima. Činilo mi se da ne bi bilo pravedno, premda je četiri tisuće Vukovaraca, od kojih je jedva deset posto pravih branitelja, upisano u svibnju", kazao je ministar.

Smisao je ispraviti pogreške

Ministar Matić smatra da pogreške u Registru, poput već otkrivene njegove, ne ruše cijeli Registar, nego je, objašnjava, smisao njegove objave da se sve pogreške isprave.

"Registar je živo tkivo i on će se mijenjati. Nedavno je kod nas bio jedan dečko kojemu je kao datum primanja upisan 9. listopada, a on je u vojsku stupio tri dana ranije, o čemu je imao potrebne potvrde. Netko je pogriješio i on je zbog te pogreške ostao na 98 dana staža i nije mogao biti dragovoljac. Takve pogreške ćemo ispraviti', zaključuje Matić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali