SPORNI PRIJEDLOZI ZAKONA

PRAVNI STRUČNJAK O ZAHTJEVIMA MOSTA: ‘U toj stranci su neozbiljni, nisu se informirali’

Zahtjev Mosta da se izmjenama zakona prema kojima bi jedinicama lokalne uprave i samouprave bila smanjena masa plaća za zaposlenike sa 20 na 15 posto već je naišao na niz otpora, a oštro su ga kritizirali i neki pravni stručnjaci.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Vedran Đulabić u razgovoru za N1 televiziju pridružio se kritičarima Mosta tvrdeći da se, po ovom pitanju, radi o dva moguća scenarija: ili Most nije ozbiljno niti mislio ići s tim i taj je zahtjev služio u predizborne svrhe ili se nije dovoljno konzultirao oko potrebne procedure kojom bi se to trebalo napraviti. U svakom slučaju, kaže, riječ je o neozbiljnosti.

OPTIMISTIČNI BOŽO PETROV: ‘Imamo poziciju šefa Sabora pa možemo definirati dnevni red’

Predlažu stvari koje nisu formalno provedive

“Još gore je ako imamo ljude u stranci koji se nisu informirali, a sad su se našli u situaciji da se ne može provesti nešto što se mislilo. Nije mi jasno kako si ljudi od kojih su neki u politici već 20 godina mogu dopustiti da javno izlaze prije izbora s nekim stvarima za koje znaju da formalno nisu provedive”, kaže Đulabić.

U zemlji postoje zakoni koji uređuju donošenja propisa, objašnjava on, pa ne vidi razloga da se neke stvari, koje nisu toliko hitne, donose po hitnoj proceduri.

“Mjesec dana gore ili dolje ne igra u ovim slučajevima bitnu ulogu.”

HITNA PROCEDURA U SABORU: HDZ i Most se dogovorili koga će udariti po džepu i tko se više neće smjeti kandidirati

vedran-c491ulabic487
Vedran ĐulabićFoto: Patrik Macek/PIXSELL

 

Troši se silna energija na stvari koje nisu hitne

Đulabić naglašava da je sad na predlagateljima da objasne i uvjere Sabor zašto se neke odredbe moraju primijeniti retroaktivno.

“Netko bi onda mogao reći da je to protuustavno i onda je na Ustavnom sudu da odredi je li to ili nije u skladu s Ustavom”, kazao je Đulabić za N1.

Boji se, kaže, da se silna energija troši na pitanja koja nisu ključna za lokalne samouprave. “Sjetimo se da je Most teritorijalni ustroj stavljao među prve točke na prošlim izborima, sad se o tome ne priča.”

“Ja ne vidim kako je to ‘uvod’, ovo je pitanje koje u ušima birača zvuči dobro, ali ne znam kako je to uvod u nešto, kako tvrdi Petrov. Testirate hoće li zastupnici izglasati zakone koje predlažete? Uvod bi bilo da donesu drugo rješenje. To je uvod. Da otvorite pravo pitanje”, rekao je profesor Đulabić.

MOSTOVA PREDIZBORNA JAMSTVA: Ovo je pet zakonskih prijedloga koje su HDZ i Most uputili u proceduru

Povratak na Net.hr