POTRESNO PISMO LIJEČNICE IZ KB DUBRAVA: / 'Pacijenti ne dobivaju obroke, nedostaje sapuna, jedna pacijentica je tri dana bila gola '

Kaže da se obratila svima kome je mogla, a upozorava i da kao liječnica ne može odgovarati za zdravstvene posljedice nastale zbog takvih uvjeta

26.10.2020.
11:23
Željko Lukunić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Liječnica koja radi u Kliničkoj bolnici Dubrava požalila se na katastrofalne uvjete u bolnici u kojoj, tvrdi, pacijenti ne dobivaju redovito obroke, nedostaje lijekova, a zbog čitavog niza problema koje, kako kaže, nitko ne rješava, nižu se incidenti koji izravno ugrožavaju pacijente. Pismo je proslijeđeno Ministarstvu zdravstva, a ministar Vili Beroš rekao je za Jutarnji da će u KB Dubravu uputiti zdravstvenu inspekciju ne bi li se utvrdile nepravilnosti i riješio problem s obzirom na činjenicu da bi uskoro cijela ustanova mogla postati isključivo Covid bolnica sa 640 kreveta.

Pismo, koje je poslano redakciji Jutarnjeg, prenosimo u cijelosti.

"U proteklih pet radnih dana u mojim smjenama u trajanju od 8 do 16 sati ukupno sam preuzela između 30 i 40 bolesnika, od toga sam osobno otpustila 10. Ne prijavljujem (broj) umrlih bolesnika tijekom moje službe. Bez obzira na izniman osobni trud koji sam uložila za zbrinjavanje bolesnika, smatram da isti nisu adekvatno zbrinuti te da istima nije pružena odgovarajuća potrebna skrb koja nije posljedica mog osobnog angažmana i truda", započinje liječnica u svom pismu.

Tvrdi da su se tijekom njezine službe ponavljali problemi zbog kojih je u nekoliko navrata apelirala onima koje je u tom trenutku zadužena za rješavanje istih. "Međutim, budući da se nije riješio gotovo niti jedan problem koji sam uputila, mogu jedino zaključiti da niti jedna osoba nije odgovorna za navedenu problematiku te da za sve nastale posljedice osobno odgovaram, a ne smatram se krivom", tvrdi.

"Ne dobivaju obroke svakodnevno"

Prema njezinim navodima, bolesnici u respiratornom centru KB Dubrava ne dobivaju obrok svakodnevno.

"Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika iz nepoznatog razloga. U nekoliko sam navrata nazvala našu kuhinju te apelirala na problem na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog 'potrošnje' opreme morala napustiti prostore Respiratornog centra, nazvala sam sestre koje su ostale na Odjelu, međutim istima nije poznato da li je bolesnik dobio ili nije dobio ručak. Ja osobno ne poznajem sestre i med. tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli. Sutradan u vizitama bolesnici potvrđuju da obrok nisu dobili, a isto navode i drugi bolesnici po sobama", navodi liječnica u pismu.

'Izmjeren mu je GUK 3,8, od pada ga je spasio tehničar'

Opisuje i slučaj bolesnika koji je, kako tvrdi, psihoorganski promijenjen u dobi 82 godine, nakon što nije dobio ručak, ustao i sam hodao po odjelu. Od pada ga je, tvrdi, spasio medicinski tehničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Bolesniku je izmjeren GUK 3,8. Smatram da nisam odgovorna za potencijalno nastalu ugrozu bolesnika i loš ishod liječenja uzrokovan neadekvatnom prehranom bolesnika na koju ne mogu utjecati niti osjećam da moji individualni apeli nadležnim službama rješavaju ovaj problem na svakodnevnoj razini", piše liječnica.

Nadalje, navodi kako u RC ne postoji adekvatna količina lijekova.

'Pacijentu s metastaziranim karcinomom mogli dati jedino paracetamol'

"Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici te je bolesnici s metastatskim karcinom u kosti radi bolova ordiniran Lupocet u dozi 500mg koji je u tom trenutku bio jedini dostupni analgetik za kojeg smatram da nije adekvatan te ne može kupirati takve bolove", navodi.

Tvrdi i da je svakodnevno izložena napadima bolesnika i obitelji zbog nedostatka terapije, no ističe kako nema odgovor tko je odgovoran da se bolesnicima vrate lijekovi koje su donijeli od kuće budući da liječnici obiteljske medicine nisu dužni propisivati bolesnicima lijekove dok se nalaze na bolničkoj skrbi.

"Konkretno radi se o lijekovima za ulcerozni kolitis koje uzima bolesnik te isti bolesnik smatra da po izlasku iz bolnice neće svoju terapiju za što smatra da sam odgovorna ja kao njegov vodeći liječnik", piše liječnica.

Tvrdi i kako svakodnevno prima pritužbe za neadekvatnu higijenu bolesnika, te da nedostaje sapuna, ručnika za ruke, tuševa i sanitarnih čvorova.

'Skinuli joj prljavu pidžamu, tri dana bila gola u sobi'

Piše i da ne postoji odgovorna osoba mimo nje za bolesnike kojima obitelj ne donosi osobne stvari.

"Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz doma za starije u pidžami koja je nakon nekoliko dana skinuta s bolesnice jer je bila prljava i bolesnica je tijekom 72 sata provela gola u sobi s još trojicom bolesnika i tri bolesnice izložena stalnim pogledima.

Krevet navedene bolesnice nalazi se uz vrata sobe i tijekom dva dana su se kraj tih vrata izvodili radovi izgradnje novih vrata prema objektu B te je bolesnica neprestano bila izložena vanjskoj temperaturi.

Preko 20 telefonskih poziva sam uputila da se bolesnici omogući donirana majica i deka, međutim bolesnica je isto dobila četvrti dan hospitalizacije. Kao i u gore navedenim slučajevima, smatram da posljedice istoga nisu moja pravno medicinska odgovornost", navodi liječnica.

"Zaključno, smatram da u ovim uvjetima rada bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te da su narušena njihova prava. Za isto se ne smatram pravno medicinski odgovornom i u slučaju tužbi od strane obitelji ili samih bolesnika, mislim da nisam pravno zaštićena", zaključuje.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali