ODBIJENA ŽALBA

POSLOVNI NEUSPJEH IVIĆA PAŠALIĆA: Zbog poreznog duga u stečaju završila njegova tvrtka

ZBOG POREZNOG DUGA U STEČAJU ZAVRŠILA TVRTKA IVIĆA PAŠALIĆA: Bivši političar tvrdi – dug je bio u cijelosti plaćen

Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio je odluku prvostupanjskog suda o pokretanju skraćenog stečajnog postupka nad Odra servisom, tvrtkom za upravljanje i održavanje zgrada kojoj je osnivač i direktor bivši političar Ivić Pašalić, zbog duga od 66.000 kuna iz rujna 2015. za koji Pašalić tvrdi da je već tada bio plaćen.

Odluka Visokog trgovačkog suda (VTS) uslijedila je nakon rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda iz ožujka u kojem se, osim iznosa dugovanja, navodi i da je Pašalićeva tvrtka do 1. rujna 2015. imala neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 538 dana te da nema zaposlenih.

Tvrde da je dug plaćen

Zastupnici Pašalićeve tvrtke u žalbi su tražili ukidanje rješenja navodeći da nije točno da je do 1. rujna 2015. Odra servis imala nešto više od 66.000 kuna duga dokazujući to potvrdom Porezne uprave od 31. kolovoza prošle godine u kojoj se navodi da je porezni dug po rješenju o ovrsi iz svibnja 2014. u cijelosti plaćen.

INCIDENT NA IZBORU PAŠALIĆA U HGK: ‘Ajde dosta više, lažeš već 30 godina i još ti nije dosta’

Visoki trgovački sud je u svom rješenju u lipnju, a objavljenom tek ovog tjedna na e-oglasnoj ploči Ministarstva pravosuđa, istaknuo da ta dužnikova žalba nije osnovana utvrdivši da je pobijano rješenje pravilno i zakonito doneseno na temelju podneska Financijske agencije (Fine) iz prosinca prošle godine. U rješenju VTS-a ističe se i da, sukladno zakonskim odredbama, ne proizlazi da sud donosi posebno rješenje o pokretanju stečajnog postupka nego da samo, nakon uvida u sudski registar, objavljuje oglas s propisanim sadržajem.

Nepotrebno doneseno rješenje

“U konkretnom slučaju, prvostupanjski sud je nepotrebno donio rješenje kojim utvrđuje da je pokrenut skraćeni stečajni postupak”, ističe se u najnovijem sudskom rješenju i dodaje da, iako je donošenje pobijanog rješenja bilo nepotrebno, “ono žalitelja nije dovelo u nepovoljniji položaj” te je žalbu dužnika valjalo odbiti kao neosnovanu i potvrditi pobijano rješenje.

“Dakle, sud će nastaviti postupanje i ispitati jesu li ostvarene sve zakonom propisane pretpostavke za provedbu skraćenog stečajnog postupka, a koje trebaju biti ispunjene i u trenutku donošenja rješenja o zahtjevu”, zaključuje se u sudskom rješenju.

Jedna od četiriju Pašalićevih tvrtki

Pašalić je za Hinu rekao da još nije upoznat s rješenjem Visokog trgovačkog suda, ali da je riječ o tvrtki koja je u mirovanju već dvije godine, nema blokiran račun, sudske sporove niti dugovanja jer je dug naveden u sudskom rješenju već prije bio podmiren.

Odra servis jedna je od četiriju tvrtki kojima je u sudskom registru Pašalić upisan kao direktor. Tvrtku je 2006. osnovao Pašalićev Kapital konzalting, a stečajni problemi Odra servisa uslijedili su nakon predstečajne nagodbe Kapital konzaltinga sklopljene početkom 2014. nakon nagomilanih dugovanja i gotovo dvogodišnje blokade računa.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr