Posao čistačice želi 100 ljudi, i onih s diplomom

Za radno mjesto spremačice na neodređeno vrijeme u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu prijavilo se više od 100 kandidata, neki i sa završenim fakultetom, ali i popriličan broj muškaraca.

Očito je velika nezaposlenost primorala građane da neovisno o stručnoj spremi traže zaposlenje.

Jedino što je važno je to da prijava bude uredna i da plaća stiže na vrijeme.

Tako bi se mogao protumačiti i veliki interes za radno mjesto spremačice na neodređeno vrijeme u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, piše Slobodna Dalmacija.

Na natječaj se prijavilo više od 100 kandidata, neki i sa završenim fakultetom, točnije njih oko 10 posto.

Većina ih je ipak završila srednju školu, ali ima i onih s osam razreda osnovnoškolskog obrazovanja.

“Potreba za ovim radnim mjestom ukazala se nakon što je djelatnica koja je do sada obavljala posao čistačice otišla u mirovinu, a ovoliki interes nas je iznenadio. No, s obzirom na to da u posljednje vrijeme čujemo o velikom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, a u ovom slučaju je i riječ o državnoj službi, ovakva navala je razumljiva”, kazao je Tomislav Šeparović, ravnatelj MHAS-a.

Dodao je da VSS i VŠS ne znači prednost pri dobivanju posla, jer će se gledati propisani uvjeti.

Na osnovi zakona koji reguliraju zapošljavanje u državnim službama prednost imaju branitelji i dragovoljci te osobe s invaliditetom, a sa svim kandidatima će se uskoro obaviti i razgovori, nakon čega će biti poznato tko će obavljati pospremanje po MHAS-u.

Zanimljivo je da se za posao spremačice prijavilo i do 10 posto muškaraca.

Da je službovanje među artefaktima atraktivno zanimanje svjedoči i slučaj otprije pet mjeseci kada se za mjesto redara-informatora u Galeriji Meštrović prijavilo čak 200 kandidata.

Također je zanimljivo da ovo zaposlenje nije bilo trajno, nego na određeno vrijeme od šest mjeseci.

“Iznenađeni smo pristiglim prijavama, jer se godinu dana ranije, kada smo za isto radno mjesto tražili zamjenu, prijavilo devet kandidata”, kazao je Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića.

Naveo je tri moguća razloga: natječaj je bio raspisan nakon turističke sezone, kad su bez posla ostali mnogi sezonski djelatnici, također kriza i velik broj otkaza tjeraju ljude na bilo kakav posao, dok je treći razlog atraktivnost same ustanove, piše Slobodna Dalmacija.

Prethodni članci:

arti-201002150482006
arti-201002110630006
arti-200912290157006

Povratak na Net.hr