POSRNULI ŠEF JANAFA

PONOVNO JE UHIĆEN DRAGAN KOVAČEVIĆ: Sumnja se da je kao mito primio luskuzni stan u centru Zagreba

Po nalogu USKOK-a, policija je odvela bivšeg šefa Janafa

Ponovno je uhićen bivši šef Janafa Dragan Kovačević, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista.

Policija ga je odvela po nalogu USKOK-a.

Kako neslužbeno doznaje spomenuti list Kovačevića se tereti da je od jedne firme dobio luskuzni stan u samom centru Zagreba, a zauzvrat je vlasnik te tvrtke dobio posao održavanje informatičke opreme za Janaf. Prema informacijama Jutarnjeg radi se o stanu u Ban centru u Ulici Augsta Cesarca. Stan je na drugom katu ukupne korisne površine 41,13 m2. Tamo kvadrat vrijedi pet do šest tisuća eura.

Ovaj stan ne glasi na Kovačevića nego na tvrtku Cefis d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

U Ravnateljstvu policije potvrđuju da je u tijeku realizacija kriminalističkog istraživanja nad više osoba zbog koruptivnih kaznenih djela koje policija provodi u suradnji s USKOK-om, piše Jutarnji. No, kazali su i kako više od toga u ovoj fazi ne mogu reći.

Drugoosumnjičeni u aferi Janaf

U aferi Janaf osumnjičeno je više osoba a među kojima su uz Dragana Kovačevića i vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek Krešo Petek, bivši HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, bivši SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i drugi. Petek je prvoosumnjičeni, a Dragan Kovačević drugoosumnjičeni.

U ovoj aferi USKOK sumnja da je Dragan Kovačević primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna.

Sumnja se kako je Petek od rujna 2019. do rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za to što će ovaj napraviti sve da mu tvrtka dobije građevinske i inženjerske radove gdje je Janaf bio naručitelj, a vrijednost poslova 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna. USKOK sumnja kako mu ga je i predao u gotovini 11. studenoga 2019.

Tvrdi da nije ukrao ‘ni lipicu’

Bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević je sredinom prosinca, nakon puštanja iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere ”Janafa”, izjavio kako nije ”ukrao niti jednu lipicu” te da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Kovačević je pri izlasku iz pritvora kazao da je milijun eura pronađenih u njegovoj garaži bio novac njegovih poslovnih partnera za kupnju zemljišta površine 250 hektara u Slavoniji. Govoreći o svom “klubu” u zagrebačkoj Slovenskoj ulici u koji su dolazili brojni državni dužnosnici i poduzetnici, Kovačević je istaknuo da nije riječ o klubu već o udruzi Slavonska ravnica u kojem su se okupljali ljudi iz Slavonije.

Uskok u aferi ”Janaf” sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentra Petek Kreše Peteka koji je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr