Miting protiv razbijanja Srbije ili „jogurt revolucija“?

DS optužila vlast da mitingom sakriva rezultate pregovora o Kosovu

12.4.2013.
10:32
VOYO logo

SNS, SPS i DSS učestvovaće danas na protestu protiv Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine u Novom Sadu, koji se održava pod sloganom "Stop razbijanju Srbije".

Miting organizuju udruženja građana i sindikati koji se protive Deklaraciji, koju predlaže DS. U ovoj stranici kažu da su naprednjaci i socijalisti i pravi organizatori skupa kojim se napada vlast u Vojvodini kako bi se sakrili rezultati pregovora o Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljanje pred zgradom Vlade Vojvodine oganizuje nekoliko udruženja građana, studenti i sindikalni aktivisti, a podrška protestu stiže od vladajuće koalicije sa republičkog nivoa, čije gotovo sve članice najavljuju učešće na mitingu.

Protestu, koji organizuje nekoliko udruženja, priključiće se Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Socijalistička partija Srbije,.. studenti Univerziteta u Novom Sadu, Udruženi sindikat Srbije Sloga, predstavnici drugih organizacija i udruženja gradjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iako se navodi da su organizatori skupa u Novom Sadu studenti, od tog protesta ograđuje se Savez studenata univerziteta u Novom Sadu uz poziv da se ne dozvoli da političari manipulišu studentima.

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na današnjem protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje vladinog predloga Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića koja bi rezultirala prevremenim izborima u pokrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirović, koji je i predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a, istakao je da će miting proteći mirno bez obzira na, kako je kazao, "najave o mogućim izrežiranim incidentima od strane autora Deklaracije".

Iz Demokratske stranke pozivaju naprednjake i socijaliste da pokažu političku hrabrost i kažu građanima da su oni pravi organizatori protesta, čija je meta vlast u Vojvodini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić na optužbe za separatizam odgovara kontra-tužbama.

- Republičke vlasti izmišljaju neprijatelja kako bi prikrili rezultate pregovora o Kosovu - kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Vojvodine ne odustaje od Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, čiji je tekst objavljen u javnosti.

U Deklaraciji se navodi da je autonomija "istorijsko i prirodno pravo građana vojvodine", a da su nesporazumi sa Beogradom počeli prošle godine kada je republička vlada na neustavan način počela da raspolaže vojvođanskom imovinom. U tom dokumentu se pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na smirivanje političke situacije u pokrajini.

- Apelujem i molim da pokrajinska vlada odustane od ideje da se ovaj dokumenat nađe na dnevnom redu prve sledeće sednice Skupštine Vojvodine. Jedino tako možemo stvoriti uslove za kompromis i za poboljšanje dokumenta, da razgradimo zidove nepoverenja. Apelujem i da se rešenja ne traže na ulici, jer znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugoročne. Moramo se vratiti u institucije sistema - rekao je Pastor na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevladina organizacija Vojvođanski klub optužila je organizatore za pokušaj "uličnog puča", koji poredi sa tzv. jogurt revolucijom izvedenom pre 25 godina.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo