Hrvatski obaveštajci opstruisali rad Haškog tribunala (FOTO)

Špijunirali i diskreditovali svedoke na suđenju Gotovini i Markaču

1.4.2013.
16:42
VOYO logo

Dokument kojim se potvrđuje da je hrvatska država bila uključena u špijunažu i diskreditaciju svedoka koji su se pojavljivali na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču isplivala je u javnost.

Naime radi se o dokumentu hrvatske Protivobaveštajne agencije (POA), koji se sastoji od devet strana sa oznakom "državna tajna", koji govori kako su nekadašnji šef POA Tomislav Karamarko (sada predsednik HDZ Hrvatske), Josip Buljević (sada hrvatski konzul u Los Anđelesu) i Joško Badžim (kontrolor tajnih službi u "Uredu veća za nacionalnu bezbednost") opstruisali rad Haškog tribunala špijunirajući svedoke, istražioce, nevladine aktiviste, diplomate i diskreditovali ih, kao ne bi mogli svedočiti protiv hrvatskih generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu se sam Karamrko lično ne spominje, ali je on bio komandant čitave operacije, dok je Buljević zbog uspešne aktivnosti bio nagrađen konzulskim mestom u Los Anđelesu.

Cilj opstrukcije bio je da general Markač ne želi svedočiti u nekim procesima u Hrvatskoj, dok u Hagu ne istekne rok za žalbu, javlja portal Frontal, a prenosi Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na obaveštajna nagađanja, ovaj dokument pokazuje da su u odbranu visokih hrvatskih oficira bile uključene sve državne strukture.

U naredbi za špijunažu Klasa: P0200-SS0001, Urbroj: 539-20-01220-06/64972, datum: 29.6.2006., koji je dostavljen načelnicima svih centara u Hrvatskoj traži se dostavljanje identifikacijskih podataka za prvi deo svedoka Tužilaštva Haškog tribunala, koji su trebali svedočiti sa suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Markaču i Čermaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o spisku od 113 imena koji počinju od Andić Jove do Matić Božidara, uz nacionalnost, datum i mesto rođenja, zanimanje sadašnje i prejašnje, te sadašnju adresu i eventualno još neku napomenu koja je poznata obaveštajnoj službi.

U dokumentu se traži da agenti dođu do podataka, kako bi mogli dovesti u pitanje kredibilitet navedenih svedoka pred Tribunalom, pa se traži da se prikupe informacije i podaci o eventualnom protivustavnoj i protivzakonitoj delatnosti istih, kao i na prikupljanje raznih psihosocijalnih i zdravstvenih obeležja i devijacija koje mogu uticati na verodostojnost svedoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu se traži da ovakve prikupljene informacije dostavljaju sukcesivno kao bi bile što lakše obrađene, a zbog kvalitetnije pripreme odbrane da se dostavljaju što ranije.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo