Direktori plaćeniji od Nikolića

Tajni život zakulisnih funkcionera

15.6.2013.
9:17
VOYO logo

Rukovodioci agencija po zaradama "šiju" najvažnije političke ličnosti, a još nema zakona koji bi trebalo da uskladi velike razlike u primanjima funkcionera.

Kada bi merilo moći bila samo debljina novčanika, onda bi mnogi predsednici opština, direktori preduzeća i agencija, pa čak i sekretarice koje rade u ovim institucijama, bili mnogo jače figure od predsednika, premijera i svih ministara u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer po zaradama objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, pojedini rukovodioci u državnoj upravi, ubedljivo "šiju" najvažnije političke ličnosti u zemlji, pišu Novosti.

Iako su iz Vlade stizale najave da će se uskladiti lični dohoci u državnom aparatu i javnom sektoru, novi zakon, koji bi trebalo da utvrdi novu skalu zarada funkcionera - još nije ni počeo da se piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O takvoj inicijativi još se nije razgovaralo na sednicama kabineta Ivice Dačića. Zasada je jedino na snazi Zakon o maksimalnim zaradama u javnom sektoru, usvojen prošle jeseni", kaže za Novosti zamenik generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević.

Međutim, taj zakon nije uspeo da ispravi veliku nesrazmeru u platama. Tako, na primer, šef države Tomislav Nikolić mesečno prima 150.000 dinara, dok većina direktora javnih preduzeća zarađuje deset hiljada više, a prvi čovek Srbijagasa Dušan Bajatović ima deblju kovertu za čak 26.000 dinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer mesečno dobija 172.000 dinara, koliko otprilike sleduje i Ivici Eždenciju, direktoru Agencije za regionalni razvoj (164.000), dok Vladislav Cvetković iz Agencije za privatizaciju prima 184.000.

Interesantno je da, recimo, premijer zarađuje tek 8.000 dinara više od svog državnog sekretara Vladimira Božovića (166.000), kome je šef u Ministarstvu policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još veća razlika je u platama ministra poljoprivrede Gorana Kneževića (108.000) i njegovog pomoćnika Nenada Katanića (136.000).

Tu se, međutim, nelogičnosti u zaradama ne završavaju. Članovi Dačićevog kabineta u proseku zarađuju od 101.000 do 115.000 dinara, što je manje nego što primaju predsednici opština u Srbiji, i to onih najnerazvijenijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krkobabić predlaže da se, umesto smanjivanja i zamrzavanja plata i penzija, detaljno "pretresu", pa i smanje plate funkcionera i uspostave kriterijumi po kojima bi visina zarada pratila nivo odgovornosti i uspešnosti u radu. Do sada je samo Jorgovanka Tabaković, i to po dolasku na čelo NBS, smanjila platu, jer je "bila bezobrazno visoka" i sada prima 551.000 dinara.

"Bio sam više nego iznenađen kada sam, prilikom posete Trgovištu, shvatio da predsednik zarađuje više od mene, koji sam potpredsednik Vlade", rekao je za Novosti Jovan Krkobabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On mesečno inkasira 101.000 dinara, a čelnik Trgovišta Nenad Krstić - 107.000 dinara. Krstić za Novosti kaže da je tu platu zatekao kada je došao na čelo opštine pre mesec dana:

"Država bi svakako trebalo da pročešlja plate rukovodilaca i mi ćemo se pridržavati svih propisa koje usvoje, ali mislim da su od lokala mnogo veći problem „trošadžije“ po raznim agencijama. Eždenci, iz Agencije za regionalni razvoj, kaže nam da ne zna na koga se odnose optužbe ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja kaže da u pojedinim agencijama sekretarice zarađuju i do 1.000 evra:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas su plate u skladu sa zakonom i sekretarice i vozači primaju 27.000 dinara mesečno". Vladislav Cvetković, iz Agencije za privatizaciju, kaže da oni imaju problem preniskih plata, jer im stručnjaci odlaze u privatni sektor, gde su primanja mnogo veća.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo