HRVATI ODUSTAJU OD STANOVA / Podivljale cijene natjerale su ih da potraže alternativu koja bi se mogla unovčiti: 'U sekundi se prodalo...'

Cijena atraktivne novogradnje u Splitu je od 5000 eura, dok je u Zagrebu od četiri tisuće eura

12.7.2021.
7:46
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijene stambenih kvadrata i dalje rastu, posebno u Zagrebu i priobalju, pa se, primjerice, za cijenu garaže u Splitu može kupiti cijela kuću u Slavoniji. Budući da vlasnici svoje nekretnine često precjenjuju, visoke cijene su kupce natjerale da umjesto stana sve češće kupuju zemljište, javlja RTL.

"Moj prijatelj je htio uzeti stan, ali je odustao. Konkretno ovo zemljište ispred mene je htio kupiti, ali u sekundi se prodalo čim se objavilo. Zašto je odustao od stana? Zato što mu je na kraju opcija gradnje bila jeftinija od kupnje stana", rekao je Marko Periša iz Zagreba koji već neko vrijeme traži stan u Zagrebu.

Da se mnogi odlučuju za alternativu pokazuju i brojke Ekonomskog instituta. Najveći broj transakcija odnosi se na kupoprodaju poljoprivrednog zemljišta, njih nešto više od 34 tisuće. Slijede stanovi, odnosno apartmani, više od 23 tisuće transakcija. Na trećem su mjestu građevinska zemljišta, a potom slijede kupoprodajne transakcije obiteljskih kuća kojih je više od 13 tisuća.

Image
KUPILI BISTE STAN ILI KUĆU? /

Stiglo je izvješće o cijenama nekretnina u Hrvatskoj koje bi vam moglo biti jako korisno

Image
KUPILI BISTE STAN ILI KUĆU? /

Stiglo je izvješće o cijenama nekretnina u Hrvatskoj koje bi vam moglo biti jako korisno

Prodavat će zemlju za višu cijenu?

Ulaganje u zemlju ne čudi agente. Luka Prica, vlasnik agencije za nekretnine, rekao je za RTL da u srpnju 2023. istječe moratorij nakon čega će stranci moći kupovati poljoprivredna zemljišta. "Mislim da se već sada određeni investitori pripremaju za to razdoblje kada će ta ista zemljišta moći prodati za višu cijenu", dodao je.

Usprkos pandemiji i potresu, u prvom kvartalu kvadrat je skuplji za 4,6 posto u odnosu na lani, a novogradnja je najtraženija. "Cijena atraktivne novogradnje u Splitu je od 5000 eura, dok je u Zagrebu od četiri tisuće eura. U Rijeci novogradnju možemo kupiti za 2700 eura, dok je Osijeku najniža cijena novogradnje sa 1600 eura po kvadratu",kaže Prica.

Rast cijena potiču i subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i rast štednje kućanstava. "U slučaju da se rast stambenih kredita nastavi ubrzavati i nastavi pregrijavati tržište, HNB može uvesti bankama obvezu zaoštravanja uvjeta kreditiranja i na taj način djelovati na usporavanje rasta kredita", izjavio je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke. Time bi mogao utjecati i na rast cijena kvadrata. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču