POČELE SU PRIPREME ZA POPIS STANOVNIŠTVA, ALI DEMOGRAFI UPOZORAVAJU NA POTENCIJALAN PROBLEM: / Pogledajte koja pitanja će vam postaviti

Popisivanje kreće u rujnu, najprije online, a onda nastupaju popisivači

16.3.2021.
16:36

Hrvatska u rujnu 2021. kreće s popisom stanovništva, a prvi put će se obavljati i digitalno. No, budući da su pitanja sastavljana prije dvije godine, popis neće otkriti, primjerice, koliko kućanstava ima internet i koliko ljudi može raditi online od kuće, zbog čega su i demografi nezadovoljni.

"Ima li vaše kućanstvo barem jedno grlo krupne stoke ili deset komada peradi?", jedno je od pitanja koje će vas zateći na jesen kada počne popis stanovništva 2021. Popisivače će zanimati i imate li kupaonicu i kuhinju, ali ne i imate li internet. U Zavodu smatraju pitanje je važno iz više razloga.

''Postavljeno je zato da se diferencira urbano od ruralnog stanovništva, znači to je jedan od parametara koje definira ruralno i urbano stanovništvo'', rekao je koordinator Popisa stanovništva 2021. Damir Plesac za RTL.

Moći će se popisati i sami građani

No za demografe, koji prigovaraju da se pitanja desetljećima ne mijenjaju - ono nema previše smisla.

''Potpuno je logično pitati je li imaš kompjutor, je li imaš internet vezu, je li imaš mogućnost pratiti online nastavu, s tim da je ovdje u ovom popisu izostavljeno vlasništvo, znači nema je li imaš vikendicu na moru itd.'', rekao je demograf Stjepan Šterc.

Ove će se godine prvi put moći popisati i sami građani, i to online. Dok Šterc u tome vidi mogućnost manipulacije, u Zavodu tvrde da je tako i u ostalim zemljama.

U roku od dvije godine saznat ćemo koliko nas ima

''Pretpostavka je da će osoba koja daje izjavu dati istu onakvu izjavu popisivaču kakvu bi dao i sam ako se popisuje online'', kazao je Plesac.

''To je svojevrsna politička manipulacija. Kad zapravo prestaje politički interes za popis, onog momenta kad se objavi etnička struktura stanovništva. I tada počinju političke kombinacije'', smatra Šterc.

Popisivanje kreće u rujnu, najprije online, a onda nastupaju popisivači. U roku od dvije godine trebali bismo doznati koliko smo obrazovani, s koliko članova obitelji živimo, ali i ima li u Hrvatskoj još uvijek Marsovaca kojih je u prošlom popisu bilo na desetke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali