Saborska oporba žestoko je u četvrtak kritizirala prijedlog novog zakona o komunalnom gospodarstvu, tvrdeći da se njime na mala vrata uvodi porez na nakretnine, da ide na štetu građana, općina i gradova, da komunalnim redarima daje policijske ovlasti i da su oni oružana sila lokalnih moćnika.

'Zakon kao da su pisali osnovnoškolci'

U izradi zakona vidljiv je površan pristup, ne ide se poboljšanju komunalnih usluga ni smanjivanju njihovih cijena, dapače postoji opasnost rasta cijena tih usluga za građane, kaže Ana-Marija Petin (HSS). Pita se i je li zakon priprema za privatizaciju komunalnih djelatnosti te tvrdi kako se na mala vrata uvodi porez na nekretnine.

Ovim je zakonom jasno propisano da se definira komunalna naknada, što znači da Vlada praktično odustaje od poreza na nekretnine, tumači BrankoBačić (HDZ).

Prijedlog zakona izgleda kao da su ga pisali osnovnoškolci, njime se na mala vrata uvodi porez na nekretnine, u njega su prepisani dijelovi propalog zakona o nekretninama, tvrdi Branimir Bunjac (ŽZ) i pita se hoćemo li donošenjem novog zakona plaćati višu, istu ili manju naknadu? Jasno je, kaže, da ćemo plaćati višu.

Mrak Taritaš: Redari još samo ne rastavljaju brakove

Oporbu smeta što dimnjačarstvo izlazi s popisa komunalnih djelatnosti, što će građani plaćati porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, što se šire poslovi koje će morati obavljati komunalni redari. "Predlažem da redari rastavljaju i brakove, samo to još ne rade", kaže Anka Mrak Taritaš (Glas).

Redarima se, tvrdi Bunjac, daju policijske ovlasti, oni predstavljaju oružanu silu lokalnih moćnika, mogu vas tražiti putovnicu zato što šećete psa, pitati ima li pas čip. Što ako netko kaže da ne da putovnicu, pita zastupnik i odgovara: "Slijedi karate zahvat, lisice na ruke".

Dojam je da bi redari trebali biti supermeni, primjećuje ArsenBauk (SDP) i predlaže da se razmisli o stupnjevanju njihovih poslova.

Trebalo bi posvetiti poseban zakon redarima, dodaje BorisMilošević (SDSS).

Oporba je zamjerila resornom ministru PredraguŠtromaru što nije našao vremena i došao u Sabor 'braniti' predloženi zakon.