NJEMAČKA PREUZIMA

PLENKOVIĆ SE ‘PRAVDAO’ DIPLOMATIMA: Virus je poremetio naše EU predsjedanje, no postignut je maksimum

Plenković je izrazio žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije

Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, koje završava u srijedu, zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na susretu sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

“Kad smo počeli smo htjeli poslati poruku o snažnoj Europi u svijetu punom izazova. Nitko nije znao da će jedan od izazova biti i Covid-19 koji nije samo izmijenio hrvatsko predsjedništvo, nego i svijet, Europu, Hrvatsku i mnoge zemlje diljem svijeta”, kazao je Plenković u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK).

“Situaciju u Kini počeli smo pratiti već 8. siječnja, posebice u Wuhanu. To nam je omogućilo da na europskoj razini odgovorimo na krizu već 28. siječnja”, naglasio je premijer u govoru diplomatima, naglasivši kako je učinjen “velik posao u upravljanju tom krizom”.

‘Iza nas će biti jedan do najneprimijećenijih perioda predsjedanja jedne države Europskom unijom’

‘Predsjedanje je dobro krenulo, ali…’

Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije. Plenković smatra kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica.

Osiguran je uredan brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju, rekao je Plenković.

Organiziran je i summit s Istočnim partnerstvom te je postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Europe koja je “potrebnija nego ikad”.

Grlić Radman: ‘Europa u svijetu punom izazova’ nije mogao biti prigodniji slogan’

Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, kao i planu europskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati “da stoji iza svojih članica i građana i da može djelovati brzo i djelotvorno”.

Istaknuo je i kako je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s predsjedanjem, približavanju ulasku u eurozonu i schengenski prostor. Plenković je zahvalio diplomatima na razumijevanju zbog nenadanih izazova koji su zatekli Hrvatsku tijekom predsjedanja, kao i na solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u NSK je rekao kako slogan hrvatskog predsjedanja “Europa u svijetu punom izazova” nije mogao biti prigodniji, a da je koronavirus pokazao kako je multilateralizam potrebniji nego ikada, a međunarodna solidarnost krhka.

Ministar je kazao kako se Hrvatska u toj krizi ponovno dokazala kao odgovoran i pouzdan partner, pa zahvalio diplomatima na njihovoj podršci. “Bili ste s nama svo vrijeme i osjetili smo vašu podršku. Iz srca vam zahvaljujem”.

Predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja preuzima Njemačka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr