IMAJU PLAN

PLENKOVIĆ POJASNIO KAKO ĆE VLADA OTKUPITI INU: ‘Novac ćemo prikupiti bez stvaranja javnog duga i nećemo rastrančirati HEP’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostujuću u petak na Novoj TV istaknuo je da je njegova Vlada prva koja je sjela za stol s Upravom Ine što se nije dogodilo već niz godina, da se Vlada odgovorno ponaša prema nacionalnoj kompaniji od strateškog interesa, a za kupnju dionica Ine razmišlja se po modelu inicijalne javne ponude dionica HEP-a.

Na upit zašto kupiti Inu nakon izgubljenog arbitražnog postupka, naglasio je kako je situacija s Inom niz godina problematična.

VLADA PRONAŠLA NAČIN KAKO ĆE OTKUPITI INU: Prodat će 25 posto udjela u jednoj velikoj državnoj tvrtki

“Želimo da Ina bude akter i izvan hrvatskih okvira”

“Situacija s Inom kao nacionalnom strateškom naftnom kompanijom je već niz godina problematična. Imamo situaciju da postoji jedan arbitražni postupak, drugi je upravo završio, brojni sudski procesi, njeno poslovanje, odnosi s mađarskim MOL-om koji su očito bili poprilično komplicirani svih ovih godina. Vlada je preuzela odgovornost za Hrvatsku 19. listopada. Od samog početka uputili smo jasan signal da želimo prije svega vidjeti detaljnu analizu situacije u Ini”, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV.

Naglasio je kako je riječ o odgovornom ponašanju hrvatske Vlade prema jednoj od naših ključnih kompanija s više od 10.000 zaposlenih, dvije rafinerije, s velikom maloprodajnom mrežom.

“Želimo da Ina bude kompanija koja ima i zalihe nafte i plina i da bude akter i malo šire od hrvatskih okvira, rekao je Plenković.

PLENKOVIĆEVA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA: ‘U 2017. ulazimo s optimizmom, ali bit će to godina brojnih izazova’

Ina je potrebna zbog energetske sigurnosti Hrvatske

Premijer je naglasio da temeljito sa stručnjacima proučavaju cjelokupno stanje u kompaniji.

“Smatramo da je u okolnostima, kakve su se akumulirale do sada, ovo po našem mišljenju, najbolji potez i zbog energetske sigurnosti i opskrbe Republike Hrvatske”, zaključio je.

Na pitanje znači li to da u ovom trenutku država ima za kupiti mađarski dio Ine, premijer Plenković rekao je da će se prije svega napraviti  temeljita, stručna procjena vrijednosti Ine kao cijele kompanije, a onda u tom kontekstu vrijednost  MOL-ovih dionica. Upitan kolika je sada vrijednost dionica odgovorio je da u ovom trenutku ima određene interne procjene.

“Ne želim špekulirati, ne želim reći ništa više od onoga što odgovorna Vlada i odgovorna politika u ovom trenutku treba reći”, dodao je.

Model o kojem se razmišlja je jedna inicijalna javna ponuda dionica HEP-a, “i to vrlo precizno limitiranog broja dionica”, naglasio je Plenković. Na upit razmišlja li se o ponudi po principu  “25 posto plus jednu dionicu”, kazao je – 25 posto minus jednu dionicu.

BIVŠI MINISTAR FINANCIJA TVRDI: ‘MOL-ovo preuzimanje Ine bilo je – neprijateljsko!’

Prikupiti sredstva bez stvaranja javnog duga

“Mislim da je to najbolje. Na taj način bismo prikupili sredstva od potencijalnih ulagača, malih dioničara, mirovinskih fondova, investitora”, rekao je Plenković.

Siguran sam, dodao je, “da bismo našli dovoljno sredstava za kupnju MOL-ovih dionica u Ini. I na taj način, bez kreiranja javnog duga, a to je ono što potcrtavamo, imali u svom portfelju i poslovanju i upravljanju dvije ključne energetske kompanije”.

Premijer je naglasio da će se novac za kupnju Ine prikupiti bez stvaranja javnog duga, odbacivši novinarsku konstataciju da će se rastrančirati HEP.

“Nećemo uopće rastrančirati HEP. Donijet ćemo novi zakonski okvir koji će nam to omogućiti i to je put kojim ćemo krenuti. Prije svega uz jedan širok politički konsenzus, ne samo aktera u aktualnoj vlasti, nego i drugih političkih stranaka”, rekao je dodavši kako većina odgovornih političkih aktera podržava ovaj pristup, što se vidjelo po njihovim reakcijama proteklih dana.

“Mislim da ćemo na taj način pokrenuti i tržište kapitala u Hrvatskoj, konzultirat ćemo najstručnije međunarodne kompanije koje se bave time i mislim da ćemo na kraju polučiti dobar rezultat i u interesu Republike Hrvatske”, naglasio je Plenković.

“Ja sam napravio ono što je odgovorno”

Na pitanje je li taj koncept iznio partnerima, Mostu te oporbi i Mađarima, premijer je rekao da nema potrebe da se to toliko detaljno govorimo u ovoj fazi.

“Razgovaramo prije svega unutar Vlade sa stručnim ljudima, s kojima se konzultiramo. Konzultacije s drugim političkim strankama obavit ćemo iduće godine. Nema nikakve drame u ovom trenutku. Ono što želimo je jasno zacrtani plan i najširu potporu svih aktera u Hrvatskoj”, dodao je .

Premijer Plenković odbacio je novinarsku tvrdnju da je Vlada, objavom o izgubljenoj arbitraži vezano za Inu taj dan Mađarima poručila – ‘mi ćemo kupiti Inu pod svaku cijenu’.

“Zar mislite da se takve odluke donose tijekom jednog popodneva?”, odgovorio je protupitanjem Plenković, dodavši kako je Ina  jedan od najkrupnijih političkih, gospodarskih, financijeskih problema, pitanja, tema. “Njom se Vlada bavi otpočetka. pogledajte malo unatrag koliko smo imali internih sastanaka, koliko je ljudi u to uključeno. Naprotiv, ja sam napravio ono što je odgovorno. Istog dana kada sam dobio informaciju od našeg pravnog zastupnika da je arbitražni proces u Ženevi završen – ja sam o tome obavijestio hrvatsku javnost. I mislim da je to odgovorno i tako se postupa u ovakvim situacijama”, naglasio je premijer Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska ima interes da riješi ovu situaciju, koja traje već 7-8 godina,i  gdje nam relacije s mađarskim MOL-om očito nisu dovoljno dobre. “One opterećuju odnose dvije države. Prema mojim saznanjima, a ta saznanja su bila dostupna i javnosti, očito je da mađarska strana ima namjeru prodati svoje dionice”, rekao je. Napomenuo je kako je u ovom  trenutku važno postavit se kao odgovorna vlast, a ja se, rekao je Plenković, “kao predsjednik Vlade vodim upravo tom logikom i stvaram široki politički i stručni konsenzus oko ovog pristupa”.

PETROV O PROPALOJ ARBITRAŽI U SLUČAJU INA-MOL: ‘Zašto nitko ne pita tko je o tome brifirao Karamarka?’

 

 

Povratak na Net.hr