Play ponuda

'PERNAR JE NOVCEM STRANKE KUPIO BICIKLE SEBI I CURI': / Odmetnik Živog zida iznio još malo prljavog veša

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filic
5.10.2016.
8:22
PIXSELL, Borna Filic
Play ponuda

Kako tvrdi, nitko nikada nije imao uvid u financijske izvještaje Živog zida.

Image
NOVE OPTUŽBE NA RAČUN VODSTVA ŽIVOG ZIDA: /

Šesteročlana obitelj umalo deložirana zbog dugova Vladimire Palfi

Image
NOVE OPTUŽBE NA RAČUN VODSTVA ŽIVOG ZIDA: /

Šesteročlana obitelj umalo deložirana zbog dugova Vladimire Palfi

Neobjašnjeno podizanje novca

'Iako je stranka imala pet supredsjednika, samo su dvojica, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić, imali pristup tom računu i kartice računa. Mi ostali supredsjednici i članovi Glavnog odbora stranke nikada nismo dobili niti vidjeli nikakav financijski izvještaj. Stranka nije imala ni knjigovodstvo ni nadzorni odbor', rekao je Runtić, čije su riječi potvrdili Damir Trnačić (sad u stranci Slobodna Hrvatska), Ivan Đanić (bivši tajnik stranke) te Siniša Gabrić i Damir Kekez (još uvijek članovi Živog zida). Iznijeli su i nekoliko primjera sumnjiva trošenja stranačkog novca.

Jednom smo iz stožera otišli na ručak u neki restoran kod maksimirskog stadiona. Nakon ručka nitko kod sebe nije imao novca da plati račun pa je Pernar otišao na bankomat. Vratio se s nekoliko tisuća kuna, od kojih je veći dio dao Sinčiću, koji je onda platio račun od nekoliko stotina kuna i ostatak zadržao za sebe. Manji dio novca uzeo je Pernar. Kako je Pernar nezaposlen, vjerojatno je taj novac dignuo s računa stranke. Ili, jednom je kolegi tijekom kampanje Pernar kazao da je kupio dva bicikla, jedan sebi za 7000 kuna i curi za 4500 kuna, ali se curi taj bicikl ne sviđa pa ga može darovati njemu jer će njoj kupiti skuplji. Tom je kolegi bilo čudno odakle Pernaru, koji ne radi, toliki novac za bicikle pa mu se nakon tog slučaja sve zgadilo, otišao je i ne želi imati više nikakve veze sa strankom.

shimmer fallback
shimmer fallback

Koje rupe je vrhuška Živog zida morala začepiti?

Istodobno neki su članovi iz ogranaka govorili da nakon dolaska na sastanke u Zagreb nisu mogli dobiti povrat novca plaćenog za cestarine jer im je rečeno da novca nema – naveo je Runtić, kojem se sad čini jasnija još jedna zgoda. Usred kampanje Pernar mu je dao omotnicu s 20 tisuća eura kazavši da je preda Sinčiću, da se euri pretvore u kune i to onda stavi na račun stranke, 'da se začepe one rupe'.

Kada sam pitao 'koje rupe', Pernar je samo uzvratio: 'Nije važno. Zna Sinčić.' No, važno je znati da je tjedan dana prije toga dolazak najavila revizija koja provjerava račune stranaka. Očito je tim novcem trebalo pokrpati neke 'rupe' na računu stranke koje revizija ne bi trebala vidjeti', rekao je Runtić.

Osim njega, i Trnačić tvrdi da nitko osim navedenih troje nije mogao doći do informacija o financijama.

Donacije koje koštaju

'Tražio sam jednom da se objavi koliko novca ima na računu, no to se nije objavilo', rekao je Trnačić.

Kekez je pak naveo sastanak održan 3. kolovoza 2015., kada je Palfi pred 50-ak ljudi rekla da za donaciju od pola milijuna letaka nekome moraju u gotovini platiti 70 tisuća kuna, a poslije je taj iznos povisila na sto tisuća kuna.

'Osim što je iznos s vremenom narastao, nije mi bilo jasno kako se to mora platiti nešto što je donirano', dodao je Trnačić.

Play ponuda
Play ponuda