Potkraj travnja, slušatelji radija Quirinus, jednog od najslušanijih radijskih programa u Sisačko-moslavačkoj županiji, saznali su da radio kreće sa serijalom radijskih emisija pod naslovom "Padaj silo i nepravdo". Prvo je na portalu quirinus.hr i na YouTube kanalu radija objavljen promotivni prilog, najava. Uz glazbene taktove, kako je predstavljeno, "hrvatske revolucionarne budnice" koja je napisala 1908. godine, ali je "svoje najslavnije trenutke doživjela u drugoj polovici prošlog stoljeća kao omiljena budnica komunističke vlasti", najavljuje se "društveno-dokumentarni serijal o pokušaju uništavanja i gašenja vašeg i našeg radija". Glas spikerice objašnjava da se serijal sastoji od dvije cjeline, prvi se naziva "No pasaran Kristina, no pasaran", a drugi dio cjeline je, kaže ženski glas, inspiriran usklikom kojim je gradonačelnica završila svoj govor na Danu antifašističke borbe u Brezovici, "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

"E baš o tome želimo govoriti, o kriptofašizmu skrivenom ispod demokratske maske", kaže spikerica i obraća se dalje potencijalnim slušateljima rečenicom: "Vjerujemo kako ćete nam oprostiti svojevrsno privatiziranje etera pričom o vlastitom problemu."

Leci za radio emisiju na sve strane

U međuvremenu se audioserijal koji se doista bavi likom i djelom sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, "Padaj silo i nepravdo", već dobrano zahuktao, promovira ga se i na portalu radija, a za one koji ga nisu uhvatili u radio terminu, dostupan je na YouTube kanalu. Poduzela se i cijela promotivna kampanja: tiskani su leci s velikim natpisom "Ne propustite", s terminima emitiranja, a leci se stavljaju u poštanske sandučiće i zatiču za brisače na automobilima.

Tako se promotivni materijal za radio emisiju kontra aktualne gradonačelnice Siska, iz redova SDP-a, Kristine Ikić Baniček, isprepliću s promo-objavama njezinih protukandidata i njihovim listićima. I na web stranici radija Quirinus, sve je krcato oglasima HDZ-ovih kandidata za mjesto gradonačelnika Siska i župana Sisačko-moslavačke županije, tu je nekoliko objava i o kandidatu Ivi Žiniću, danas nezavisnom, a donedavno istaknutom članu HDZ-a, slijede oglasi Darinka Dumbovića, gradonačelnika Petrinje itd. Mnogo afirmativnih i informativnih tekstova o različitim političarima, a jedino napadačka akcija protiv Ikić Baniček.

Emisije nisu potpisane, ali uredništvo očito preuzima odgovornost za njih. Ženski glas s početka serijala je bilo glas glavne urednice Radija, Karmen Valenta, a onda se četvrtoj emisiji javlja muški glas, objašnjava da je ona "samo čitala, da su joj napisali drugi", a sada će čitati on, Siniša Vidović Cezar, inače stalno zaposlenog u Sisačko-moslavačkoj županiji, na mjestu glasnogovornika. On i obrazlaže svoj angažman. Kaže da je bivši zaposlenik radija, te da svojim kolegama "pomaže u njihovom neravnopravnom boju sa silama zla i naopakog."

I on ponosno kaže da će samo čitati ono što su drugi napisali. "Samo čitam već napisane materijale različitih autora. I nemoj mi Zeko vrijeđati… nikoga, jer ću te namlatiti. Pa da vidiš kako babo mariše", kaže između ostalog spiker-glasnogovornik u Županiji koju predvodi Ivo Žinić, koji je također kandidat na ovim lokalnim izborima.

Uradak se predstavlja kao novinarstvo

U serijalu se redaju inscenacije navodnih dogovora oko zapošljavanja ljudi u gradskim službama u režiji aktualne gradonačelnice, sve vrvi metaforama, iz epizode u epizodu, nema stvarnih sugovornika, nema pozivanja na činjenice, a bjelodano je da se anonimni autori bave skiciranjem negativnog profila aktualne gradonačelnice, da se ne rukovode profesionalnim novinarskim standardima, da anoniman netko "pakira" bez osobite provjere. Kao da je proizvod spakiran u izbornom stožeru nekog od protukandidata, ali nije potpisan logom ni jedne stranke, nego je lažno predstavljen kao novinarski uradak i objavljen na radiju.

"Radi se o političkom pamfletu protiv mene, cilj je obezvrijediti moj rad, blati me se pod krinkom novinarstva. No, ovo nije i ne može biti novinarstvo. Slušatelje radija se nastoji dovesti u zabludu da Grad Sisak i ja kao gradonačelnica pokušavamo ugasiti Radio Quirinus i tako se nastoji opravdati ova kampanja blaćenja u korist oporbenog HDZ-a", odgovara na upit Net.hr-a gradonačelnica Ikić Baniček.

Upozorava da se HDZ direktno uključio u ovu kampanju tako što je i na stranačkom profilu HDZ-a objavljena najava za serijal "Padaj silo i nepravdo". Kristina Ikić Baniček odbacuje bilo kakve insinuacije da se ona bavi gušenjem radija Quirinus ili ograničavanjem medijskih sloboda, i smatra da je u pozadini cijelog slučaja "zloupotrebe medija" za obračun s njom činjenica da je tvrtka vlasnika radija, S- TEL d.o.o., izgubila sudski spor s Gradom Siskom.

Ovrha na temelju presude Visokog trgovačkog suda

"S-TEL se na dvojben način, lažnom tužbom na sudu, domogao više od 700 tisuća kuna iz gradske blagajne za vrijeme bivše vlasti, HDZ-a. Kao odgovorna osoba učinila sam sve što je u mojoj moći da na zakonit način dokažem prijevaru i da vratim nezakonito stečena sredstva. Spor je trajao godinama, a Visoki trgovački sud je donio presudu u korist Grada Siska. Presuda je pravomoćna od 13. siječnja 2021. godine, i vlasnici očigledno ne žele poštivati pravomoćnu presudu i vratiti sredstva u gradsku blagajnu – nego su se odlučili za kampanju blaćenja i sramoćenja mene kao osobe", kaže Ikić Baniček.

Net.hr je i dobio na uvid dokumentaciju o sudskom sporu i pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda protiv tvrtke koja ima zanimljivu vlasničku strukturu. Vlasnici tvrtke su, naime, Darko Pavlak, bivši saborski zastupnik iz redova HDZ-a (tijekom devedesetih godina) i gradonačelnik Siska od 1993. do 1997. godine, danas zaposlen u tvrtki Dunavski LLOYD- Sisak i aktivan u nekoliko nadzornih odbora i drugih privatnih tvrtki i Mladen Merzel, suprug bivše županice Marine Lovrić Merzel, iz redova SDP-a, koja je uhićena nakon USKOK-ove optužnice za zloupotrebu ovlasti, a sudski proces još uvijek nije završen.

Tvrtka S-TEL je, naime, još 2005. godine postavljala promotivne plakate na rasvjetne stupove na jednom od sisačkih mostova – između dva cestovna traka, za što je dobila suglasnost tadašnjeg gradonačelnika Siska, Dinka Pintarića (HDZ), no Hrvatske ceste su zatražile skidanje plakata. S-TEL je tada tužio Grad Sisak za nadoknadu izgubljene štete i dobio enorman iznos iz gradske blagajne, a još je gradonačelnik Dinko Pintarić podnio žalbu na presudu u korist tvrtke S-TEL.

Nakon što je 2013. godine Kristina Ikić Baniček preuzela dužnost gradonačelnice, nastavlja pravosudnu borbu. Parnica je stigla do instance Vrhovnog suda, koji je prihvatio reviziju, pa je sudski proces krenuo otpočetka, Općinski sud je presudio u korist S-TEL-a, i sada je u fazi žalbe na Županijskom sudu, no nakon rješenja Vrhovnog suda Grad Sisak je pokrenuo parnicu za povrat novca na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a potom i na Visokom trgovačkom sudu. Ta je parnica završila u korist Grada Siska i presuda je neupitna: tvrtka S-TEL, u čijem je vlasništvu i Radio Quirinus, mora u gradsku blagajnu vratiti 708.988,64 kuna. Već su prošli i rokovi nakon presude, pokrenuta je i ovrha. Zbog kamate dug se sada popeo već na 820 tisuća kuna.

Nepoznavanje Zakona o medijima

Je li upravo to razlog za serijal "Padaj silo i nepravdo"? Je li se vlasnik tvrtke nadao da će pod pritiskom radio-napada gradonačelnica odustati od ovrhe?

Pitali smo o tome direktora Radija, Lea Merzela, ali i glavnu urednicu Radija, Karmen Valentu, radi li se o redakcijskom sadržaju i tko je autor uratka, a s obzirom na to da bi prema Zakonu o medijima, redakcija i poslovni dio morali funkcionirati zasebno, uputili smo im i odvojene upite – no stigao je jedan zajednički odgovor s dva potpisa, zapravo, najava da će odgovarati kroz svoje emisije.

"Kako bi još jednom potvrdili našu apsolutnu otvorenost prema javnosti, odgovore na sva vaša pitanja upućena urednici i direktoru, objavit ćemo u sljedećoj epizodi serijala "Padaj silo i nepravdo". Odgovori će biti dostupni i zainteresiranim čitateljima našeg portala", stoji u dopisu kojeg su zajedno potpisali glavna urednica radija Quirinus i direktor Leo Merzel.

Potom su na upite Net.hr-a odgovarali u radijskoj emisiji. Kažu da se radi o redakcijskom uratku, a ne o plaćenom promotivnom materijalu, a na pitanje tko je autor, ili tko su autori, odgovaraju da su to "građani Siska koji su tražeći odgovore i možebitnu pomoć od aktualne vlasti bili odbijeni, čak i povrijeđeni. Nemajući sugovornika u gradonačelnici, nas su obavještavali, tražili pomoć i savjet. Redakcija Quirinus radija je od pristiglih poziva građana te objava raznih medija, uobličila tragisatiričan igrokaz "Padaj silo i nepravdo".

Radio Quirinus: Gradonačelnica se osvećuje nama

Što se tiče presude Visokog trgovačkog suda i ovrhe, autori odgovora je naprosto preskaču i vraćaju se na sudsku parnicu koja je nakon više od desetljeća s Vrhovnog suda opet vraćena na niže instance:

"Tužbu radija Quirinus protiv Grada Siska Općinski sud u Sisku proglašava utemeljenom. Znači, mi smo dobili prvostupanjski sudski proces. Grad se žalio na tu odluku Županijskom sudu u Sisku, koji će konačnu odluku donijeti najkasnije do početka srpnja. Spomenuta blokada našeg računa je ono za što vi optužujete nas. Osveta. Potpuno uvjereni u utemeljenost naše tužbe očekujemo i povoljno rješenje na Županijskom sudu. S velikom ćemo vas radošću obavijestiti o konačnom rješenju."

Odbacuju povezanost s bilo kojom strankom, a za jednog od vlasnika, Darka Pavlaka, bivšeg gradonačelnika Siska iz redova HDZ-a, kažu da nije član stranke od 2001. godine. No, činjenica je da na portalu Radio Quirinusa redaju afirmativne ili neutralne objave o lokalnim političarima, da nikoga od njih ne kritiziraju ili propituju, a da su samo jednoj političarki, Kristini Ikić Baniček, i to upravu uoči lokalnih izbora, posvetili cijelu seriju napadačkih emisija.

Ikić Baniček: Ucjena i medijski reket

Gradonačelnica Ikić Baniček već je podnijela prijave HND-u i Vijeću za elektroničke medije jer smatra da je zloupotrijebljen medijski prostor i ideja novinarstva.

"Nijedna ucjena i medijski reket gramzivih ljudi koji su navikli živjeti na račun građana Siska neće me pokolebati da se nastavim boriti za svaku, i posljednju kunu građana Siska koja je završila u krivim džepovima, a pripada u gradski proračun. Ako oni računaju da će njihova prljava kampanja pokolebati Siščane da meni treći put poklone povjerenje i ako računaju da će im neki od prijateljski nastrojenih kandidata ići na ruku, onda su se grdno prevarili. Ja ostajem gradonačelnica i novac Siščana ostaje na sigurnom", kaže Ikić Baniček.