NOVA VALUTA SVE BLIŽE / Uskoro kreću tektonske promjene, iznenadit ćete se kad dođete na bankomate: 'Najčešće ćemo viđati dvije novčanice'

Image
Izvor: Profimedia

Kada uđemo u eurozonu, najčešće ćemo viđati novčanice od 10 i 20 eura, jer upravo će te apoene Hrvatska narodna banka tijekom predopskrbe najviše distribuirati bankama

11.12.2022.
7:52
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S 1. siječnjem 2023. godine hrvatska ulazi u eurozonu, a valuta s kojom ćemo u budućnosti plaćat u Hrvatskoj bit će euro. Novčanice eura dostupne su u sedam različitih apoena - 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura – s time da se apoen od 500 eura više ne tiska, no i dalje je moguć kao sredstvo plaćanja.

Kada krene 'era eura' u Hrvatskoj, najčešće ćemo, doduše, viđati dvije novčanice – one od 10 i 20 eura, jer upravo će te apoene Hrvatska narodna banka tijekom predopskrbe najviše distribuirati bankama.

"Hrvatska narodna banka je za potrebe predopskrbe tijekom 2022. i 2023. nabavila najviše euronovčanica apoena 10 i 20 eura te eurokovanica apoena 1 i 2 centa, a koje će najviše distribuirati za potrebe predopskrbe", navodi se na stranici euro.hr na kojoj građani mogu pronaći sve informacije o uvođenju eura u Hrvatsku.

Ističe se i kako je važno napomenuti da se nakon 1. siječnja 2023. osim euronovčanica i eurokovanica koje će distribuirati HNB tijekom predopskrbe, "na području Republike Hrvatske mogu koristiti i sve euronovčanice i eurokovanice koje imamo kod kuće ili one koje ćemo donijeti mi ili turisti iz drugih država europodručja".

Inače, odlukom o predopskrbi i posrednoj predopskrbi gotovim novcem eura uređeno je da je banka, u razdoblju od tri mjeseca od dana uvođenja eura, dužna bankomate koji se koriste jednom kasetom za isplatu novčanica isključivo puniti apoenom od 10 eura, a bankomate koji se koriste dvjema ili trima kasetama za isplatu novčanica isključivo puniti apoenima od 10 i 20 eura.

50 eura uz jedan uvjet

Ako kojim slučajem bankomati koriste četiri kasete za isplatu, moći će ih puniti i apoenom od 50 eura, ali uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

"Za iznose više od 100 eura isplaćuju se i apoeni od 50 eura uz uvjet da se iznos od 100 eura uvijek isplaćuje u apoenima od 10 i 20 eura. Drugim riječima, bankomati koji će biti napunjeni s apoenom 50 eura mogu isplaćivati apoene od 50 eura ukoliko se podiže 150 ili više eura. Do 100 eura bit će isplaćene novčanice od 10 i 20 eura", navodi se na stranici euro.hr. Nakon što istekne razdoblje od tri mjeseca, apoenska struktura ovisit će o poslovnoj odluci svake banke.

Dodaje se i da će od 1. siječnja za potrebe opskrbe banke naručivati od Hrvatske narodne banke apoene prema potrebama svojih klijenata.

Image
OVO ĆE BITI VELIKO OLAKŠANJE /

Zbog prelaska na euro, brojni bankomati neće biti u funkciji: Ali, ako ćete trebati gotovinu, imamo sjajnu vijest!

Image
OVO ĆE BITI VELIKO OLAKŠANJE /

Zbog prelaska na euro, brojni bankomati neće biti u funkciji: Ali, ako ćete trebati gotovinu, imamo sjajnu vijest!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču