Policija i Uskok u četvrtak su se priopćenjima oglasili o brojnim uhićenjima koja se od jučer provode diljem Zagreba. Nakon višemjesečnih izvida, uhićene su brojne poznate osobe, a među najzvučnijim imenima su ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, predsjednica Upravnog Vijeća bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić-Rukavina, Bandićev vozač Zdravko Krajina te poduzetnik Denis Mohenski, poznatiji kao „Kralj Adventa“.

Iako je uhićeno više osoba, ne radi se o jednoj istrazi, već o njih više, a svima je zajednička jedna osoba – pokojni gradonačelnik Milan Bandić, koji se, kako navodi policija, u dva od tri slučaja i financijski okoristio.

Posrednik prema Bandiću

Prvo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem. Riječ je o slučaju zbog kojeg je policija privela ravnatelja HRT-a Kazimira bačića te poduzetnika Milana Lončarića.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu, Lončarić kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, dogovorio s Kazimirom Bačićem, glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT), s kojim je i obiteljski povezan, da će korištenjem svog društvenog utjecaja kojeg uživa kao višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a posredovati prema tadašnjem gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću, kako bi ovaj na temelju svog službenog položaja i autoriteta osigurao ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta.

Bačić je trebao 'smekšati' i bankare

Lončarić i Bačić imali su dogovor da mu Bačić pomogne i po pitanju banaka. Naime, Bačić je trebao posredovati prema odgovornim osobama banaka radi ishođenja kredita pod što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja projekata trgovačkih društava koje su u vlasništvu Lončarića.

Kao protuuslugu, Lončarić je za navedeno novčano nagradio Bačića, ali i pokojnog gradonačelnika Bandića. U cilju realizacije opisanog dogovora, pojašnjava nadalje Uskok u priopćenju, Bačić je u više navrata tražio od tadašnjeg gradonačelnika da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava Milana Lončarića, neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Za tu je uslugu, Lončarić nagradio Bandića s 50.000,00 eura, a Bandiću je, doznao je danas prvi portal Net.hr, taj novac predao Kazimir Bačić 4.lipnja prošle godine.

Bandić je osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićevih društava bez obzira na propisane uvjete i izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu, te tako društvu Milana Lončarića pribavi korist.

Laži u ključnim dokumentima

Također je od njega zatražio i da se u odgovarajućim dokumentima sukladno traženju Lončarića neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a što su tadašnji gradonačelnik, Lončarić i Bačić znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje i povećala mogućnost gradnje te na taj način društvima Milana Lončarića.

Svoj dio posla obavljao je i Bačić, koji se obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita Lončariću, pod što povoljnijim uvjetima radi financiranja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

Za nagradu - stan

Bačić je za tu uslugu od Lončarića dobio stan u Zagrebu, točnije u Radićevoj, koji navodno vrijedi najmanje 1.021.000,00 kuna.

Inače, taj stan Kazimir Bačić nije prikazao u svojoj imovinskoj kartici. USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika, stoji u priopćenju.

Kako su Krajina, Mohenski i Bandić 'ukrali' Advent

Za mito i korupciju tereti se i okrivljenike afere Adventske kućice, zbog koje su jučer uhićeni glavni akteri ove operacije, poduzetnik Denis Mohenski te Bandićev vozač Zdravko Krajina.

Uskok navodi da je drugo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1967., 1948.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Uskok je priopćio da se osnovano sumnja da je, u razdoblju od kolovoza 2016. do siječnja 2020. godine u Zagrebu, tadašnji gradonačelnik Grada Zagreba, ovlašten za donošenje zaključaka o dodjeli javne površine u Gradu Zagrebu na korištenje poslovnim subjektima, sa Zdravkom Krajinom, dugogodišnjim osobnim vozačem i osobom od posebnog povjerenja, te stvarnim voditeljem poslovanja više trgovačkih društva, među kojima je i društvo kojim je upravljao zajedno s Denisom Mohenskim, svojim poslovnim partnerom i vlasnikom obrta za ugostiteljstvo, dogovorio da će im pogodovati na način da navedenim društvima i Mohenskom kao vlasniku obrta za ugostiteljstvo omogući obavljanje poslovne djelatnosti na atraktivnim lokacijama u zamjenu za dio dobiti koju će navedena društva i Mohenski ostvariti od tih poslovnih djelatnosti.

U toj priči im je svesrdno pomagao i pokojni gradonačelnik Bandić, koji je s njima podijelio „plijen“. Naime, u cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik osiguravao je davanje na korištenje javnih površina za provođenje raznih manifestacija njihovim društvima i Mohenskom.

Tako je tadašnji gradonačelnik nalagao Jeleni Čeklić, članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina, da poduzima radnje kako bi se dogovor realizirao, slijedom čega je Čeklić u sustavu evidencija vršila rezervacije termina na javnim površinama sukladno traženjima Krajine i Mohenskog, kako bi onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru.

Trojac je među sobom podijelio ogromnu lovu

Čeklić je, navodi se nadalje u priopćenju, poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva donesu prijedloge zaključaka da se društvima Krajine i Mohenskpog te samom Mohenskom dodijeli tražena javna površina na korištenje. Čeklić je, nakon što su navedena društva i obrt formalno podnijeli zahtjeve za dodjelu na korištenje javnih površina, znajući da će isti biti usvojeni, drugim članovima Povjerenstva prenosila naloge i upute tadašnjeg gradonačelnika koje zahtjeve treba prihvatiti, slijedom čega je Povjerenstvo donosilo prijedloge zaključaka o neposrednoj dodjeli javne površine navedenim društvima.

Na temelju toga je Bandić donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje navedenim društvima i Mohenskom, čime im je omogućio dobivanje na korištenje atraktivnih javnih površina i ostvarivanje znatne dobiti od koje su najmanje 5.026.821,82 kuna, sukladno prethodnom dogovoru, Krajina, Mohenski i Bandić međusobno podijelili. USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti istražni zatvor protiv svih okrivljenika, stoji u priopćenju.

Dvije Bandićeve suradnice koje su operirale Srebrnjakom

Treći krak hobotnice odnosi se na bolnicu Srebrnjak, a zbog koje je uhićena bliska suradnica pokojnog gradonačelnika, Ana Stavljenić Rukavina, ali i Andrea Šulentić, kojima se na teret stavlja da su počinile kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti.

Sumnjiči ih se da su u razdoblju od siječnja do kraja lipnja prošle godine, po zahtjevu sada pokojnog gradonačelnika, poduzele radnje kako bi osigurale da za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak bude izabrana osoba koju je on odabrao i prije zaprimanja svih prijava na raspisanom natječaju. 

24sata doznaje da je pokojni gradonačelnik Bandić htio da bude odabran Marko Brkić, a Ana Stavljenić Rukavina mu je napravila Program rada i razvoja bolnice, koristeći informacije koje su joj bile dostupne kao predsjednici Upravnog vijeća. Planove im je tada pomrsila jedna od članica Upravnog vijeća, Gabrijela Subašić, koja nije postupila kako je tražio Bandić. Brzo nakon toga, Subašić je smijenjena.

Tražile da glasaju za Bandićevog kandidata

Nakon toga, donio je odluku o poništenju natječaja te je, nakon što je izabrao novog kandidata za ravnatelja zdravstvene ustanove, raspisan novi natječaj. Stavljenić-Rukavina je ponovno poduzimala radnje kako bi novoodabranog kandidata  pripremila za razgovor, a prema naloga sada pokojnog gradonačelnika obje su od ostalih članova tijela zatražile da glasaju za odabranog kandidata te je on i izabran ostvarujući tako sva prava na rad i iz rada tog mjesta. 

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja obje osumnjičene su tijekom srijede poslijepodne predane pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i to za kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti, priopćili su iz MUP-a.

Četvrti krak istrage

O četvrtom kraku istrage izvjestila je također policija. O tom se dijelu do danas nije znalo ništa, a odnosi se na utaju poreza i kante za smeće. Sumnja se tako kako je poduzetnik Igor Maksimiljanović, vlasnik tvrtke Dobra Reklama Gradu Zagrebu postavio 1012 kanti za smeće, a bez adekvatnog evidentiranja u poslovnim knjigama te da je tako utajen porez i oštećen proračun. Sumnja se da je tako pribavio korist od 580.611 kuna koja mu nije pripadala, čime je oštećen državni proračun za iznos od 346.359,69 kuna, a proračun Grada Zagreba za iznos od 234.252,14 kuna.