Otkrili kamo su 'pobjegli' Nijemci s Jadrana

Njemački organizatori putovanja nisu najsretniji ovogodišnjom prodajom aranžmana za Jadran u odnosu na prošlu godinu kad su zadovoljno trljali ruke. Konkurencija na mediteranskom tržištu je velika, a Grci su se vratili u velikom stilu.

“Trenutno je stanje bukinga isto kakvo je bilo i prošle godine u ovo vrijeme, međutim mnogi se žale da im Hrvatska ove godine ide slabije. Jednostavno ne ide kako smo očekivali, iako moram reći da nam je sezona općenito jako dobra. Išli smo u velike marketinške akcije s nekim hotelijerima u Istri koje su nam poboljšale rezultat”, naveo je Mitja Kočevar iz velikog njemačkog organizatora putovanja FTI za Glas Istre.

Razlog zašto se to događa s Hrvatskom je prije svega ‘povratak’ Grčke, koja nudi vrlo povoljne cijene.

“Evidentno je da je ponuda na Mediteranu vrlo jaka. Kad se uspoređuje koliko košta sedam dana ljetovanja u Turskoj, Grčkoj ili Hrvatskoj, uz trošak puta, jasno je da to utječe na odluku o putovanju. Hrvatska mora naći proizvod koji bi bio kompatibilan. Ne smije biti preskupa u špici sezone, a mora poraditi i na njenom produženju”, smatra Kočevar.

Turistički aranžmani u hotelima s četiri zvjezdice – polupansion i let na grčke otoke – u špici sezone koštaju od četiri do četiri i pol tisuće kuna. U Turskoj pak ljetovanje u hotelima s četiri zvjezdice i all inclusive ponudom košta od 3.700 do 5.000 kuna, a na španjolskoj se Mallorci polupansion u hotelu s četiri zvjezdice i letom može dobiti za šest tisuća kuna. Ljetovanje u Bugarskoj i Egiptu košta u takvom aranžmanu od 3.300 do 3.500 kuna, dok je najjeftiniji Cipar s cijenom aranžmana od 2.200 do 2.800 kuna.

Na 10 posto manjem bukingu za Hrvatsku ove je godine njemački organizator putovanja ID Riva Tours, a njegov čelni čovjek Selimir Ognjenović tvrdi da je jednostavno izostao last minute buking koji su svi očekivali.

Imate li negativnih iskustava sa smještajem, cijenama kod ugostitelja, prometom? Želite li nekoga pohvaliti, podijeliti svoje iskustvo? Pišite nam na vijesti@portal.net.hr.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr