OTIŠLI STE NA GODIŠNJI, A MORATE SE CIJEPITI DRUGOM DOZOM? HZJZ / izdao upute za takve situacije - imate dvije opcije

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.5.2021.
19:58
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Play logo

U Hrvatskoj je dosad 1 052 032 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio upute za građane kojima bi se moglo dogoditi da se ne nalaze u mjestu prebivališta za vrijeme zakazane druge doze cjepiva, primjerice godišnjeg odmora.

HZJZ u tom slučaju nudi građanima dvije opcije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • odgoda cijepljenja ili primanje cjepiva prije dolaska
  • narudžba u privremenom mjestu boravišta

"Trenutno se prema planu cijepljenja protiv bolesti covid-19, usvojenim od Ministarstva zdravstva i Vlade RH, provodi cijepljenje osoba u pojedinim kolektivima, poput odgojno-obrazovnih ustanova i pojedinih radnih kolektiva te svih ostalih zainteresiranih građana u trećoj fazi, kao i cijepljenje drugom dozom prioritetnih skupina iz druge faze cijepljenja", izvijestili su iz HZJZ-a.

Također, podsjećaju da se termini za cijepljenje mogu dobiti putem liječnika obiteljske ili opće medicine, telefonskim pozivom u pozivne centre, naručivanjem za cijepljenje u nadležnim županijskim zavodima za javno zdravstvo i HZJZ-u, prijavom u digitalnu platformu cijepise.zdravlje.hr ili putem obavijesti od poslodavca u slučaju cijepljenja organizacija i kolektiva.

Image
CIJEPLJENJE KOMBINACIJOM CJEPIVA UČINKOVITO JE I SIGURNO: /

Novo istraživanje otkrilo je prednosti Pfizera poslije AstraZenece

Image
CIJEPLJENJE KOMBINACIJOM CJEPIVA UČINKOVITO JE I SIGURNO: /

Novo istraživanje otkrilo je prednosti Pfizera poslije AstraZenece

Obavijest HZJZ-a prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja protiv bolesti covid-19, želio bi informirati građane, koji će se za vrijeme planirane druge doze cijepljenja za cjepiva koja se rutinski daju u dvije doze, nalaziti izvan svog mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj, odnosno mjesta u kojemu su primili prvu dozu (primjerice zbog godišnjih odmora, boravka na moru, drugih putovanja i sl.) o mogućnostima cijepljenja u takvim slučajevima. Također, apeliramo da se građani informiraju o mogućnostima promjene termina cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv bolesti covid-19 kod svog izabranog liječnika ili u nadležnim zavodima za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučeni razmak za cijepljenje

Postoji mogućnost da se osobe koje će biti izvan mjesta prebivališta za vrijeme planirane druge doze cjepiva cijepe prije ili poslije odlaska na more ili na godišnji odmor kod izabranog liječnika ili u zavodima za javno zdravstvo dopusti li to preporučeni razmak za cijepljenje.

Preporučeni razmak između prve i druge doze za cjepivo Comirnaty (Pfizer) je 3-6 tjedana, Moderna 4 tjedna (a može se po potrebi produljiti na 6 tjedana), Vaxzevria (Astra Zeneca) 4-12 tjedana. Cjepivo Janssen Johnson & Johnson primjenjuje se u jednoj dozi. U slučaju neodgodive potrebe, za sva cjepiva vrijedi da se može cijepiti drugom dozom četiri dana prije najranijeg preporučenog termina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijava u mjestu boravka

Druga mogućnost je da se osobe cijepe u mjestu gdje će boraviti u vrijeme planiranog termina za drugu dozu cjepiva. Željeli bismo napomenuti da organizacija i planiranje cijepljenja, s obzirom na plan distribucije i karakteristike cjepiva (koja pristižu u određenim količinama planiranom i određenom dinamikom te se nalaze u višedoznim bočicama i ima ih više vrsta) zahtijevaju unaprijed informaciju o planiranom broju doza i vrsti cjepiva.

Stoga, molimo građane da u tom slučaju najave i prethodno dogovore docjepljivanje s liječnicima u mjestu privremenog boravka odnosno nadležnom domu zdravlja, kako bi se mogle planirati i osigurati potrebne dodatne doze, uz molbu za razumijevanje da to možda neće uvijek biti moguće u traženom terminu", napisao je HZJZ u svom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo