Otac ne može biti uz teško bolesnog sina jer je majka – nezaposlena

Koliko bešćutna mogu biti kruta birokratska pravila na svojoj su koži osjetili roditelji djece s malignim bolestima, koji zbog strože regulacije ne mogu dobiti bolovanje čak ni kad im je dijete u najtežoj fazi bolesti i mora na kemoterapije.

Otac 14-godišnjeg dječaka iz jednog slavonskog mjesta po Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju tako ne može uzeti bolovanje da bi bio uz sina kojem se vratila leukemija i mora na liječenje u Zagreb, jer mu je supruga – nezaposlena, piše Novi list.

Čini vam se logično?

Prema čl. 45 spomenutog zakona, donesenog u ljeto 2013. godine, pravo na bolovanje za njegu djeteta roditelj može ostvariti samo pod uvjetom da drugi roditelj nije nezaposlen, odnosno ako živi sam s djetetom. Iako se ovo pravilo čini posve logičnim, jer o bolesnom sinu u ovom slučaju mogla bi brinuti nezaposlena majka, u stvarnosti je to nemoguće: majka na brizi ima još jedno dijete koje ne može ostaviti na skrb ocu jer on po cijeli dan radi.

Umjesto da im sustav omogući da se u teškim trenucima posvete djetetu kojem je sudbina neizvjesna, tako nesretni roditelji moraju razmišljati kako preskočiti administrativne prepreke da bi bili uz njega.

To je sramota

U ovom slučaju, pomogla im je susretljivost liječnika, koji je ocu bolesnog dječaka otvorio bolovanje s dijagnozom depresije, svjestan da mu može pomoći jedino pronalaženjem rupa u zakonu.

Problem je u tome što nakon šest mjeseci bolovanja s dijagnozom depresije, osoba mora na invalidsku komisiju. On nikako nije za invalidsku komisiju, radno je sposoban, ali mora biti uz bolesno dijete. Sramota je da se čovjeka čije dijete ima već drugi relaps leukemije maltretira s administracijom i bolovanjima, ogorčena je liječnica koja se našla u bezizlaznoj situaciji, tražeći način da svom pacijentu osigura prijeko potrebno bolovanje.

”Ti su ljudi zbog bolesti djeteta pod strašnim stresom, čak i da imaju sve uvjete za brigu o djetetu, moraju se izmjenjivati jer ne mogu psihički podnijeti situaciju u kojoj im dijete može uskoro umrijeti”, upozorava liječnica.

Da priča roditelja iz Slavonije nije usamljen slučaj, potvrđuju u udrugama za potporu obiteljima djece s malignim bolestima. u Udruzi Krijesnica kažu kako se roditelji u takvim slučajevima, kad po zakonu ne mogu dobiti bolovanje, snalaze na razne načine da bi do tog prava došli zaobilazno.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Otac-ne-moze-biti-uz-tesko-bolesnog-sina-jer-je-majka-nezaposlena

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr