Sud Bosne i Hercegovine donio je prošle jeseni nepravomoćnu odluku kojom je odobrio njihovo izručenje Hrvatskoj

Milenko Bašić i Dragan Stipić, vlasnik i direktor tvrtke C.E.M.P., protiv kojih se provodi istraga u aferi vjetroelektrane, samoinicijativno su, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, javili u istražni zatvor u Remetincu.

Za Bašićem i Stipićem Hrvatska je raspisala tjeralicu nakon što su policija i USKOK u svibnju prošle godine proveli veliku akciju u kojoj je uhićena Josipa Rimac i više osoba zbog sumnje u niz kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala, trgovine utjecajem te davanja i primanja mita.

Uz Rimac, uhićeni su tada i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, voditelj ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan, tajnica ureda ministrice poljoprivrede Ružica Njavro, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, načelnica općine Gračac Nataša Turbić i još nekoliko osoba.

Bašić je temeljem tjeralice u lipnju prošle godine priveden u Bosni i Hercegovini. Budući da ima i njihovo državljanstvo, Bašić je u postupku izručenja bio na slobodi, kao i Dragan Stipić.

Kako su prešli granicu?

Sud Bosne i Hercegovine donio je prošle jeseni nepravomoćnu odluku kojom je odobrio njihovo izručenje Hrvatskoj, a ta je odluka u međuvremenu postala pravomoćna.

Bašić i Stipić ipak nisu čekali izvršenje odluke i transfer u Hrvatsku već su se ovih dana sami javili u Remetinec.

Za sada nije jasno kako su, s obzirom na tjeralicu, uspjeli ući u Hrvatsku, a da ih nitko nije zaustavio.