INFORMACIJE O VREMENU

OSLANJANJE NA PREDVIĐANJA: Koliko su dugoročne vremenske prognoze uopće točne?

Dugoročne vremenske prognoze za sva razdoblja su okvirne i većinom se rade po modelu vremenskih prilika u prethodnim godinama. Tako uvijek postoji mogućnost da i meteorolozi pogriješe.

Često smo ljuti jer smo na temelju vremenske prognoze koja je primjerice najavljivala kišu, cijeli dan nosili kišobran, a da od kiše nije bilo ni kapi. No, prognoze se i zovu prognoze zato što su nesigurne. Odnosno priroda je toliko nepredvidljiva da ponekad ni sami meteorolozi ne mogu predvidjeti kretanje baš svakog oblaka.

Pratite medije

Posebice je to izraženo kada je riječ o dugoročnim vremenskim prognozama. Okvirne dugoročne vremenske prognoze za sva razdoblja u godini većinom su rađene po modelu vremenskih prilika u prethodnim godinama. No, s obzirom da je sve više ekstrema,  takva metodologija postaje sve manje pouzdana. Primjerice, posljednja ljeta su bila promjenjiva i kišovita, dok je ovogodišnje izrazito vruće i suho. Promjene se događaju i tijekom zime pa snijeg koji je nekad padao u prosincu i siječnju u posljednje vrijeme pada početkom proljeća.

Ako vam je vremenska prognoza za određeni dalji period u godini važna, postoje brojne, većinom strane internetske stranice koje nude prognoze za nekoliko tjedana unaprijed, primjerice yr.no.

U slučaju da, pak, želite znati kakvo vas vrijeme očekuje za nekoliko mjeseci unaprijed, morat ćete se osloniti na predviđanja meteorologa objavljena u medijima i nadati se da će prognoze biti točne.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr