IZBJEGLIČKA KRIZA

OREŠKOVIĆ U BRUXELLESU: ‘Situacija je vrlo ozbiljna, vidjet ćemo što će biti’

Premijer Orešković u Bruxellesu je izjavio kako je situacija s migrantima vrlo ozbiljna, ali da se otvoreno priča o svemu te da je bitno da se surađuje. Pritom ističe kako je to europski problem koji sve zemlje zajedno trebaju riješiti.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je danas na summitu EU-a u Bruxellesu, tvrdi kako je Jean Claude Juncker pozitivno reagirao na plan Vlade da dug riješi pomoću mrtvog kapitala, piše N1. “Predložio sam naš plan, mislim da mogu reći da ga je prihvatio, našu dugoročnu strategiju, odnosno da ćemo iskoristiti mrtvi kapital da bi smanjili dug. Iskoristiti ćemo i 10,7 milijardi eura iz europskih fondova, aktivirati pola milijarde za pojačavanje investicija za male i srednje poduzetnike. Sljedeći tjedan znat ćemo više oko proračuna”, kazao je Orešković novinarim anakon razgovora s Junckerom.

Strah od nemira zbog migranata

Na pitanje o dogovoru šefova ministara unutrašnjih poslova u Zagrebu o strategiji oko transporta i zbrinjavanja izbjeglica, odgovorio je: “O tome ćemo danas imati dugačku diskusiju. Jučer sam komentirao kad smo se našli s Junckerom i premijerima, odnosno predsjednicima Srbije, Makedonije, Slovenije, Austrije i Hrvatske- nama je bitno da komuniciramo i da koordiniramo akcije, da zajedno radimo. Uvjeren sam da smo kompaktni po tom pitanju, a u dogovore se uključila i Austrija. Situacija je vrlo komplicirana, vidjet ćemo što će se događati u Turskoj i Austriji. Bitno je da možemo u pravo vrijeme komunicirati i promijeniti strategiju oko izbjeglica”.

Orešković smatra da je prerano govoriti o mogućim nemirima kojih se pribojava Merkel u slučaju da Austrija ostavi trenutne mjere. No, kaže da je situacija ozbiljna. “Vrlo otvoreno pričamo o vrlo ozbiljnoj situaciji, ali vidjet ćemo u iduća tri, četiri tjedna kako će se pokazati. Bitno nam je da surađujemo zajedno, jer to nije samo balkanski ili srednjoeuropski, već europski problem, koji moramo zajedno i riješiti”, zaključio je za N1.

DONESENA KONAČNA ODLUKA? ‘Europa zatvara granice za sve izbjeglice, zna se i točan datum kad će to napraviti’

SRPSKI MINISTAR PORUČUJE: Više ne primamo izbjeglice koje vraćaju Hrvatska i Slovenija

Povratak na Net.hr