A taman se vratio

OPTUŽNICA POSTALA SLUŽBENA: Pašalić optužen u novom slučaju oko Hypo banke

Ivić Pašalić u Austriji je službeno optužen zbog afere Šimuni, tvrdi Jutarnji list. Riječ je kupoprodaji zemljišta na otoku Pagu.

Austrijske vlasti slučaj su nazvale Hiltop, kako se zove tvrtka u Lihtenštajnu, preko koje su tadašnji šefovi Hypo banke navodno obavili spornu kupoprodaju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu. Optužnica navodi da su svom klijentu Misteru P., odnosno navodno Iviću Pašaliću, pomogli da novim financijskim sredstvima vrati likvidnost svojim poduzećima.

MUTNI POSLOVI SA ZEMLJIŠTEM: Podignuta nova optužnica za Hypo banku, umiješani i hrvatski državljani

Austrijanci do sada nisu uspijevali ispitati Pašalića u svojstvu osumnjičenika, ali on je nedavno putem međunarodne pravne pomoći ispitan u Zagrebu. Optužnica je podignuta 17. prosinca 2015. godine pred Zemaljskim sudom u Klagenfurtu, a njome su obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljanina Milan Lučić i Igor Mlinar, kao i nekadašnji šefovi Hypo banke Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

Ivic Pasalic

Optužnica međutim nije odmah postala pravomoćna, već je austrijski Visoki pokrajinski sud morao odlučivati o žalbama optuženika.

U optužnici se tvrdi da su 2002. hrvatski biznismeni uz pomoć kredita Hypo banke u iznosu od 4,3 milijuna eura kupili 43 hektara pašnjaka, te su to isto zemljište, nakon kratkog vremena, preprodali za 37,2 milijuna eura konzultanskoj tvrtki kćeri Hypo banke – Hypo Liechtenstein.

INCIDENT NA IZBORU PAŠALIĆA U HGK: Ajde dosta više, lažeš već 30 godina i još ti nije dosta

 

Povratak na Net.hr