HRVATSKA PARALIZIRANA / Past ce i do pola metra snijega, udari bure preko 240 km/h

shimmer fallback

Zbog olujne bure mnoge su ceste prema moru zatvorene, a dodatne probleme u prometu cini i snijeg. Zahladenje je stiglo na velika vrata, a ponegdje bi moglo napadati i do pola metra snijega.

4.3.2015.
23:30
Play logo

U priobalju puse orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila.

Najjaca bura u povijesti

"PMC Split prvi put u povijesti u svome upozorenju dao je prognozu vjetra na nekom dijelu Jadrana iznad 100 cvorova. Sada podno Velebita daju rekordno prognoziranih 130 cvorova!", objavio je Crometeo na sluzbenoj Facebook stranici. 130 cvorova je preko 240 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sjevernom i srednjem Jadranu udari bure su 40-90, a podno Velebita idu do rekordnih 130 cvorova. Na juznom, u pocetku i na dijelu srednjeg Jadrana udari juga 30-50 cvorova. More 5-6. Nevere", navodi PMC Split u objavljenom upozorenju.

Na juznom, u pocetku i na srednjem Jadranu jugo 12-24 u jacanju na 16-36 cvorova. Drugdje bura u jacanju na 18-46, podno Velebita do 70 cvorova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljace s poluprikolicama iz smjera unutrasnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto. Zimski su uvjeti i na dionici autoceste A1 Sestanovac-Ravca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozaci se upozoravaju da prilagode brzinu i nacin voznje uvjetima na cestama, odrzavaju sigurnosni razmak izmedu vozila i na put ne krecu bez zimske opreme.

Zimski uvjeti na cestama

Zimski su uvjeti na vecini cesta u Gorskom kotaru i Lici, ukljucujuci dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb izmedu cvorova Kikovica i Bosiljevo 1, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Kikovica-Zdihovo, dionice autoceste A1 Gospic-Maslenica i Sestanovac-Ravca te dionicu drzavne ceste DC1 Vaganac-Gracac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljace s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su: • autocesta A1 izmedu cvorova Sveti Rok i Posedarje, • autocesta A6 Rijeka-Zagreb izmedu Kikovice i Delnica, • autocesta A7 izmedu cvorova Draga i Smrika, • drzavna cesta Maslenica-Zaton Obrovacki (DC54), • Jadranska magistrala (DC8) izmedu Bakra i Svete Marije Magdalene, • Krcki most, • Paski most, • drzavna cesta Dobroselo-Mazin (DC218).

Samo za osobna vozila otvorene su: • rijecka obilaznica (A7) na dionicama Orehovica-Skurinje i Cavle-Kikovica (A6) te • dionica drzavne ceste DC25 Gospic-Karlobag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti na cestama: - u Gorskom kotaru: A6 Rijeka-Zagreb izmedu cvorova Kikovica i Bosiljevo 1, DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Cabar, DC501 Gornje Jelenje-Ostrovica-Meja, ZC5030 Platak-Kamenjak, ZC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ZC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ZC5060 Bakar-Meja, ZC5062 Kraljev Jarak-Fuzine-Lukovo, ZC5068 Hreljin-Zlobin-Fuzine, ZC5191 Sopac-Mrkopalj-Tuk, ostale zupanijske i lokalne ceste na podrucju Delnica, Cabra i Gornjeg Jelenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- u Lici i Dalmaciji: A1 na dionicama Gospic-Maslenica i Sestanovac-Ravca, DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gracac-Knin, DC23 Zuta Lokva-Senj, DC25 Korenica-Gospic, DC27 Gracac-Zaton Obrovacki, DC42 u mjestu Poljanak, DC50 Gospic-Gracac, DC52 Spilnik-Korenica, DC217 Licko Petrovo Selo-granicni prijelaz Licko Petrovo Selo, DC218 Uzljebic-Dobroselo, DC522 Udbina-Gornja Ploca, ZC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ZC5201 Seliste-Prijeboj, ZC5203 Dobroselo-Brotnja, LC59122-Ledenik i LC59123-Konjsko.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: - ZC3156 Mala Gorica-Zazina i - ZC3229 Bjeljavina-Staro Selo.

Upozorenje za velik dio Hrvatske

U crvenom je cijela obala Jadrana, kao i Istra te unutrasnjost Dalmacije. Podsjetimo, crveno upozorenje znaci da je vrijeme izuzetno opasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Velika steta i nezgode su moguce na velikom podrucju i to u vecini slucajeva s opasnoscu po zivot'', stoji u objasnjenju DHMZ-a.

Narancasto upozorenje, koje oznacava opasno vrijeme, neuobicajene vremenske prilike te mogucu stetu i ljudske zrtve, izdano je za podrucje Like i Gorskog kotara, dok je za ostatak Hrvatske izdano zuto upozorenje, sto znaci potencijalno opasno vrijeme. Moguce je stvaranje novog snjeznog pokrivaca veceg od 25 cm, a postoji i mogucnost mecave te snjeznih zapuha pri cemu bi visina snijega mogla dosegnuti i pola metra.

Prognoza za danas i sutra

Oblacno, vjetrovito i hladno. U Dalmaciji se ocekuje obilnija kisa, a u gorskim krajevima snijeg. U Slavoniji te u unutrasnjosti Dalmacije oborine na granici kise i snijega, a vise suha vremena na sjeverozapadu te na sjevernom Jadranu. Bit ce vjetrovito uz umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistocnjak, a na vecem dijelu Jadrana puhat ce jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a jos na krajnjem jugu jako jugo. Temperatura u unutrasnjosti od 0 do 6, na Jadranu od 6 na sjeveru do 14 ?C na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak ce biti umjereno do pretezno oblacno. Povremenih oborina jos ce biti ponajprije u istocnim i gorskim krajevima te na juznom Jadranu. Najvise suncana vremena ocekuju se na sjevernom Jadranu. Puhat ce umjeren i jak sjeveroistocnjak, na Jadranu jaka i olujna, na udare jos ponegdje i orkanska bura. Temperatura zraka bez znatnije promjene s obzirom na cetvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo