Play ponuda

Ogromna meduza doplutala u plićak u Bakarcu

shimmer fallback
16.2.2012.
9:06
Play ponuda

Velika meduza promjera klobuka od čak pola metra doplivala je u srijedu na manje od dva metra od obale kod Bakarca. U plićaku ju je uočio jedan bračni par i to, kažu, sasvim slučajno.

"Iznenadilo nas je koliko je meduza bila velika, a nikad dosad u Bakarcu nismo vidjeli ovako velik primjerak", kazala je Marijana Sindičić-Baotić. Stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o mediteranskoj meduzi čiji promjer klobuka može doseći i do 60 centimetara.

Nije otrovna!

"Njeni krakovi također su bijele i plave boje, a vrlo je lijepa za oko. Može se vidjeti uzduž cijele jadranske obale od kasnog ljeta do rane jeseni. Nije otrovna i njezine žarnice ne mogu izazvati ozbiljne posljedice, nego samo kratkotrajne iritacije, u slučaju da se dodirne sluznica oka. Sam dodir prstima nije opasan, a obično se uz ovakve primjerke morskih klobuka mogu vidjeti ribice koje nalaze utočište ispod njihovih klobuka i između žarnica", pojasnila je za Novi list muzejska savjetnica Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Milvana Arko-Pijevac.

Dodaje kako su slični primjerci kod nas viđeni i prije, i to u blizini Lovrana, u Riječkom zaljevu i u blizini ušća Rječine.

Play ponuda
Play ponuda