NEMA POSLIJE NISMO ZNALI / Za velik dio Hrvatske od danas vrijede nove mjere: Provjerite što se sve mijenja - 'To je i želja naših gostiju'

'Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratak iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju', rekao je Božinović

26.7.2021.
7:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za dio Hrvatske od danas na snagu stupaju strože epidemiološke mjere. U pet županija, Novalji, Senju i Karlobagu broj okupljenih bez covid potvrda ograničava se na 50 osoba, a na događajima na kojima osobe imaju covid potvrde može biti tisuću osoba.  

Nužne epidemiološke mjere odnose se na Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju, grad Novalju, Senj i općinu Karlobag, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

Ograničavanje javnih okupljanja

Uvodi se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ako nemaju covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju covid potvrde, dopušten broj okupljenih je 1000 osoba. 

“Cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene oznake ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratak iz Hrvatske počnu uvoditi restrikcije. To je i želja naših gostiju”, kazao je Božinović dodavši  da će mjere biti na snazi od ponedjeljka do 15. kolovoza. 

Svadbene svečanosti, barovi i sport

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba (bilo je 30), a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati te potvrde.

U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi i drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera. 

Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ako gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje imaju digitalne covid potvrde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Organizatori svih tih događaja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja okupljanja ili manifestacije poslati obavijest o namjeri organiziranja manifestacije i zatražiti prethodnu suglasnost.

“Ovdje se obvezuju županijski stožeri da odmah nakon primitka obavijesti o održavanju provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje propisani novom odlukom. Ako nisu ispunjeni uvjeti, županijski stožeri moraju obavijestiti organizatore da se događaj ne može održati", istaknuo je Božinović. 

Dozvola za okupljanja s više od tisuću ljudi

Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. 

"Rekao bih da su to izuzeci, a ne pravilo", kazao je Božinović. 

Uvjeti za ulazak u Hrvatsku

Stožer je donio i novu odluku kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ako potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju.

Putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Cipar.

Odluka se primjenjuje od ponedjeljka, 26. srpnja, a trajat će do 15 kolovoza. 

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali