Od sljedećeg mjeseca svi liječnici pod kontrolom

Nakon najnovije afere u zdravstvu, ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je pojačanu kontrolu svih liječnika u Hrvatskoj. Naime, od 15. idućeg mjeseca kreće kompjutorizacija cijelog zdravstvenog sustava.

Nakon u operativne akcije Hipokrat u USKOK-u provode kriminalističko istraživanje nad 26 zaposlenika tvrtke Farmal iz Ludbrega, 49 liječnika i ljekarnika zbog sumnje na udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Akcija je izvedena u ponedjeljak ujutro u Varaždinu i Ludbregu, a bila je usmjerena protiv farmaceuta koji su navodno davali mito da bi pojedini lijekovi bili favorizirani, te liječnika opće prakse za koje se sumnja da su primali mito.

Kako bi se takvi slučajevi u budućnosti spriječili prema mišljenju resornog ministra Rajka Ostojića trebalo bi pojačati kontrolu eventualnog koruptivnog ponašanja među liječnicima.

Svaki od 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, preko koje će se, nakon potpune kompjutorizacije koja će se provesti do 15. prosinca, moći vidjeti postoji li sumnja da netko od liječnika preferira određenu farmaceutsku tvrtku.

Ministar Ostojić je rekao da je osnovao krizni stožer, da su svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli pripravnost te da će mreža HZZO-a biti popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade.

Povratak na Net.hr