SVI U RED PRED POLICIJU! / U ponedjeljak počinje izdavanje novih osobnih iskaznica: Bit će to 3 dokumenta u jednom, ovo su detalji i cijene

Od ponedjeljka će biti izdavane nove osobne iskaznice, biometrijske, a istodobno će služiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica

31.7.2021.
22:25
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od ponedjeljka kreće izdavanje novih, biometrijskih osobnih iskaznica koje će služiti i kao putovnica i kao zdravstvena iskaznica. Iznimno ovoga vikenda Zagrepčani su na četiri lokacije u gradu mogli do svojih drugih izrađenih novih dokumenata, kaže se u prilogu RTL-a Danas.

No, velikih gužvi i dugih redova danas nije bilo u četiri zagrebačke policijske uprave koje su, kako bi se doskočilo čekanju na vrućinama, otvorile vrata građanima ovoga vikenda da podignu osobne dokumente.

Do kraja epidemije vrijede i istekli dokumenti

"Ostavio sam automobil na pranju pa sam iskoristio vrijeme da dođem pokupiti osobnu", kazao je za RTL Domagoj Jović iz Zagreba koji je u roku od dvije minute imao novu osobnu iskaznicu.

"Ovo je izvrsno, stvarno sam bila odmah na redu. Nema ni brojeva nego se samo dođe na šalter", oduševljeno je dodala Zagrepčanka Maja Domac.

Po dokumente je došlo 475 građana, a da su pričekali još dva dana, izraditi su mogli i nove osobne. Jer sve dok se ne proglasi kraj epidemije - istekli dokumenti i dalje vrijede.

"Trebala sam ih jer su mi pravili probleme u banci. Zbog ažuriranja podataka, jednostavno nisam u banci mogla ništa obaviti", objasnila je razlog dolaska po nove osobne dokumente Ivana Bagarić-Klačić.

Tri u jednoj: osobna, zdravstvena i putovnica

Od ponedjeljka će biti izdavane nove osobne iskaznice, biometrijske, a istodobno će služiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica. Na njoj će se nalaziti fotografija, otisci prstiju i matični broj osiguranika. Za izdavanje nove osobne neće se morati ispuniti ikakav obrazac, već samo donijeti fotografiju, dokaz o uplati i staru, nebiometrijsku iskaznicu. Nova osobna vrijedit će pet godina. Za osobe do 70 godina koštat će 100 kuna, a za one starije 70 kuna. Ukoliko osobnu želite dobiti u ubrzanom postupku, u roku od 10 dana, koštsat će 195 kuna, a ako je želite žurno, za samo tri dana - 500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, kao do sada. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno'', rekao je tim povodom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Stare osobne iskaznice bit će važeće dok ne isteknu i neće ih trebati mijenjati prije tog roka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali