OD NEDJELJE JE NA CESTAMA U HRVATSKOJ OBVEZNA ZIMSKA OPREMA: / 'Naše ekipe su spremne, osobito u Lici i Gorskom kotaru'

Image
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Iako je za ovo doba godine relativno toplo i još se na pojedinim dionicama izvode radovi sanacije, iz HAC-a poručuju da je zima kalendarski sve bliže pa je za očekivati prve snježne padaline

13.11.2020.
11:59
Ivo Čagalj/Pixsell
Play logo

Od 15. studenog stupa na snagu obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj koja traje do 15. travnja, izvijestile su Hrvatske autoceste (HAC), pozivajući vozače da na vrijeme pripreme vozila za zimu i da ne idu na put bez odgovarajuće opreme.

Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, podsjeća HAC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnike poziva da na vrijeme pripreme svoje vozilo za zimske uvjete u čemu im mogu pomoći savjeti na HAC-ovim internetskim stranicama.

Zimske dionice autocesta su A1 Zagreb (čvorište Lučko, A3) – Karlovac – Bosiljevo – čvorište Maslenica; A2 GP Macelj (granica Slovenije) –Trakošćan – Krapina – Zagreb (čvorište Jankomir, A3); A3 GP Bregana (granica Slovenije) – Zagreb – Sl. Brod – GP Bajakovo (granica Srbije); A4 GP Goričan (granica Mađarske) – Varaždin – Zagreb (čvorište Ivanja Reka, A3); A5 Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3); A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7).

Već u ljeto nabavljaju sol

Iako je za ovo doba godine relativno toplo i još se na pojedinim dionicama izvode radovi sanacije, iz HAC-a poručuju da je zima kalendarski sve bliže pa je za očekivati prve snježne padaline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S pojavom prvog snijega obično je dojam da snijeg iznenadi zimsku službu, međutim priprema za zimsku službu kreće već ljeti s nabavom soli i pripremom strojeva, kažu u HAC-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručuju da su njihove zimske ekipe spremne, naročito na zimskim dionicama u Lici i Gorskom kotaru gdje je zimska služba na snazi već od 15. listopada.

Na svim ostalim autocestama radnici u zimskoj službi spremni su od 1. studenog i rade 24 sata svakodnevno za vrijeme trajanja zimskog održavanja autocesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvara se dio odmorišta

Hrvatske autoceste troše za zimsko održavanje autocesta u prosjeku oko 35.000 tona posipala, dok je za usporedbu tijekom zimskih sezona s ekstremnim količinama padalina potrošeno preko 57.000 tona. Trenutno je u solanama nešto više od 21 tonu soli, međutim na raspolaganju je još oko 50 tona soli koje HAC od dobavljača uzima prema potrebi.

Play logo

Kao i svake godine u zimskom periodu privremeno se zatvaraju odmorišta na manje frekventnim dionicama autocesta i to u razdoblju od 2. studenoga do 30. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine na autocesti A1 zatvoreno je odmorište Jezerane, Pristeg, Sitno i Radošić na autocesti A5 odmorište Strossmayerovac i Andrijevci dok je na A10 zatvoreno odmorište Pojezerje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo