VAŽNA POMOĆ

OD 1. SRPNJA VEĆE PORODILJNE NAKNADE: Evo koliko će narasti i tko će prvi osjetiti povećanje naknada

Novi zakon o porodiljnim naknadama stupa na snagu 1. srpnja. Njime je propisano da će majke umjesto dosadašnjih 2600 kuna, koliko su dobivale za drugih šest mjeseci djetetova života, dobivati gotovo četiri tisuće kuna.

Ministarstvo vjeruje kako će ovo povećanje naknada mnogima dati sigurnost u podizanju djece.

‘Zakon će se odnositi na sve od 1. srpnja kad stupi na snagu. Izmjene i dopune zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, svi koji se nađu, majke i roditelji u režimu rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta će imati automatsko povećanje’, objasnio je državni tajnik za demografiju Marin Strmota.

Pomoć mladim roditeljima

Naknade će se povećati za nezaposlene, ali i za majke s troje djece, kao što je primjerice Ivana koja ima i blizanke. Ona ima pravo biti tri godine na rodiljnom dopustu. Odsad će umjesto 1663 dobivati 2328 kuna.

‘Prvih šest mjeseci sam dobivala punu plaću, drugih šest mjeseci je bilo 2600 kuna i nakon godine dana sve je spalo na onih 1663 kune, što evo realno za njih dvije nije ni za pelene mjesečno. Te tri godine su zapravo opcionalne što se tiče samog porodiljnog dopusta, znači postoji mogućnost vratiti se natrag na posao, ali to onda opet traži da se djeca smjeste negdje na čuvanje, u vrtiće ili dadilje ili nešto, ako se nema opcija baka servisa’, ispričala je Ivana Gorički za dnevnik.hr.

Nikolina koja trenutno prima 2660 kuna posvjedočila je da nije lako živjeti s djecom.

Nije lako kad se sniza primanja

‘Svatko si organizira život kolika su mu primanja i onda normalno da nikome nije svejedno kad se to dvostruko ili trostruko snizi. Svakom je prva ta ‘aaaaaa’, ali dobro, mislim, opet su tih šest mjeseci neprocjenjivi’, komentirala je majka 8-mjesečne bebe Nikolina Jagić.

Majka 5-mjesečne bebe Daria trenutno je u najboljoj poziciji. Dijete je staro pet mjeseci pa ona ima pravo na punu plaću. Za sljedećih šest mjeseci dobivat će 3990 kuna umjesto dosadašnjih 2660.

‘Da je ostala onako niska, stvarno ne znam kako bismo. Već smo razmišljali naravno, zamrzavanje kredita, vraćanje ranije na posao. A onda naravno morate imati nekog tko će čuvati bebu gdje opet morate platiti, pa vam trebaju dodatni novci, tako da – ne znam’, kazala je Daria.

Zakon koji na snagu stupa za 15 dana mnogima bi trebao olakšati situaciju. Država će za to morati izdvojiti 157 milijuna ove godine, a 313 milijuna sljedeće.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr