Obrat: ‘U ime obitelji’ ipak nemaju dovoljno potpisa za referendum?

Iako su danas iz inicijative ‘U ime obitelji’ kazali kako su prikupili 380.000 potpisa što je odovoljno za provođenje referenduma o tome da se u hrvatski Ustav unese definicija da je brak životna zajednica muškarca i žene, čini se da ta brojka ipak nije dovoljna.

Naime, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin (SDP) je u razgovoru za Dnevnik.hr o samoj proceduri referendumskog pitanja i ocjeni zakonitosti istog kazao kako je ključno utvrditi je li uopće prikupljen dovoljan broj potpisa.

Objasnio je da se ocjena zakonitosti referendumskog pitanja provodi tako da se nakon završetka prikupljanja potpisa, inicijativa ‘U ime obitelji’ mora s popisom obratiti Saboru.

“Prvo se provjera da li je prikupljen dovoljan broj potpisa, što će provjeriti Ministarstvo uprave. To treba biti jedna desetina od ukupnog broja birača iz Registra birača. To je brojka, kako su me informirali danas iz Ministarstva uprave, nešto više od 450 tisuća potpisa”, rekao je Grbin.Neslužbeno, procedura provjere valjanosti prikupljenih potpisa najranije će završiti sredinom mjeseca srpnja.

Na dan kad su volonteri Građanske inicijative ‘U ime obitelji’ počeli prikupljati potpise, 12. svibnja, u registru birača bilo je upisano 4.514.984 birača. Članove građanske inicijative ‘U ime obitelji’ zasigurno je zavarala brojka birača za izbore za EU parlament – tada je u popisu birača bilo upisano tri milijuna i 740 tisuća birača, pa bi dosad prikupljenih 380 tisuća potpisa po tom izračunu i bilo dovoljno. No, registar i popis birača dvije su različite kategorije. Popis birača izrađuje za svake izbore ili referendum i to na osnovu registra.

Povratak na Net.hr