Rad-man: Glavni ravnatelj želi biti Superman koji spašava HRT

5.2.2013.
15:52
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavni ravnatelj Goran Radman otvorio je prezentaciju fotomontažom sebe kao Supermana, odnosno, kako je istaknuto, Rad-mana, pod kojom je pisalo "No guts, no glory", ili u prijevodu: bez hrabrosti nema slave.

A evo kako se aktualni glavni ravnatelj namjerava proslaviti.

HRT, objasnio je Radman, prati dugogodišnje ignoriranje da se organizacijski mijenja i prilagođava zakonima tržišta. To je rezultiralo poslovnom neefikasnošću i neispunjavanje u cijelosti zadaća koje su im povjerene, kao što je to, primjerice, ugovor između Vlade i HRT-a.

Statut je prihvaćen u Saboru prošli tjedan, a formalno daje apsolutnu moć glavnom ravnatelju HRT-a. To nam je neizravno priznao i sam glavni ravnatelj HRT-a, formulirajući to riječima kako će on dio posla prepustiti programskom ravnatelju, koji će dio posla prepustiti glavnim urednicima kanala.

U čemu je, dakle, kvaka?

Centralizacija i nezakonitosti?

Prema novom ustroju, HRT će se dijeliti na Program, Produkciju, Tehnologiju i Poslovanje kojima će upravljati četiri ravnatelja. HRT će imati i 17 glavnih urednika, i to četiri urednika televizijskih kanala, tri urednika radija, jednog urednika međunarodnog kanala, glavnog urednik Novih medija te osam urednika regionalnih radio-postaja.

Što se tiče HTV-a, dosadašnje podjele na programe kao što su Informativni, Zabavni, Kulturni..., možemo zaboraviti. HTV će se dijeliti na četiri programska kanala koji će imati svoje glavne urednike. Unutar njih postojat će urednici emisija koji će dogovarati glavnom uredniku svoga programskog kanala. Glavni urednik, pak, odgovarat će programskom ravnatelju, dakle osobi koja će biti dio tijela na čijem je čelu glavni ravnatelj Goran Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sam Radman, pak, u tome ne vidi toliki problem koliki vidi ogranak HND-a pri HTV-u, kao i sam predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka koji je za tjednik Novosti ocijenio da ovakav Statut omogućava centralizaciju u odlučivanju u osobi glavnog ravnatelja HRT-a, a povrh svega i Statutom koji je u nesuglasju sa Zakonom o HRT-u. Duka je tada ustvrdio kako bi glavni urednik trebao biti taj koji glavnom ravnatelju predlaže imenovanje i razrješenje urednika, no Statut tu ovlast nezakonito prebacuje na ravnatelja programa.

Radman, pak, uvjerava - sve je po zakonu. Konačno, Statut je prihvatio i Sabor, te ustvrđuje kako će vrijeme pokazati koliko je ovaj model ustrojstva dobar.

Javni novac ide Programu

Za preustroj nije osiguran poseban novac, već će se on dobiti rebalansom. Isti predviđa i nov način podjele novca od reklama i pretplate, odnosno sav javni novac ići će Programu koji će njime raspolagati, dok će komercijalnim prihodima raspolagati ravnateljstvo. Novim Statutom predviđa se i formiranje Informativnog medijskog servisa koji će funkcionirati kao servis i za televiziju, i za radio i za internet.

Preustroj, kako je rečeno, trebao bi trajati šest mjeseci, a već do lipnja trebao bi biti gotovo prijedlog plana restrukturiranja HRT-a. Kako Radman smatra da se ozbiljan plan restrukturiranja ne može napraviti u tako kratkom roku, od Vlade će tražiti produljenje toga razdoblja. Pripreme za restrukturiranje trebale bi početi odmah nakon dovršetka preustroja. Restrukturiranje bi trebalo trajati dvije godine, donosno trebalo bi biti obavljeno u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali