Novi hit za parove – uvode registar bračnih ugovora

Bračni ugovor je mogućnost da se izbjegnu mučni, dugi i skupi sudski procesi zbog podjele imovine u slučaju razvoda. Ovakav će ugovor moći sklopiti i istospolni partneri te oni koji žive u izvanbračnoj zajednici.

Ministarstvo pravosuđa je odlučilo srediti područje bračnih ugovora te će u dogledno vrijeme osnovati, po uzoru na brojne europske zemlje, registar bračnih ugovora. Riječ je o ugovorima koji se u Hrvatskoj mogu sklapati od 1998. godine, kada ih je propisao Obiteljski zakon, a koji služe uređenju imovinskopravnih odnosa bračnih drugova i jamče izbjegavanje mučnih, dugih i skupih sudskih procesa zbog podjele imovine u slučaju razvoda. Ne sklapaju se prije sklapanja braka, nego nakon bračnih zavjeta, dok brak traje.

Međutim, budući da ti ugovori ostaju u privatnoj sferi bračnih partnera i nigdje se ne registriraju, ne zna se koliko takvih ugovora ima pa oni ne mogu pružiti pravnu zaštitu i trećim osobama. Konkretno, kupac određenog stana nikako ne može saznati je li upisani vlasnik svoj stan možda bračnim ugovorom ‘prenio’ na suprugu.

Zemljišne knjige nemaju saznanja o bračnim ugovorima i ne mogu upisati stvarno stanje, a o postojanju takvoga dogovora ništa ne može saznati ni kupac. Kad se osnuje registar, kupac će moći provjeriti je li prodavatelj sklopio bračni ugovor i dobiti informaciju o tome je li nekretnina ili pokretnina koju kupuje dio tog bračnog ugovora te izbjeći kasniji sudski epilog.

Ugovor i za izvanbračne te istospolne partnere

Bračni ugovor je, objašnjava Irena Majstorović, docentica s Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, mogućnost da bračni partneri svoju imovinu dijele drugačije od onoga kako to propisuje Obiteljski zakon. Po zakonu, sva imovina stečena u braku smatra se bračnom stečevinom te se u slučaju razvoda dijeli po pola. Bračni se drugovi mogu, pak, ugovorom dogovoriti da će, recimo, stan koji su kupili u braku pripadati samo jednom bračnom partneru ili da će taj stan ostati suprugovu djetetu iz prvog braka.

”Budući da nemamo registar, ne znamo koliko je takvih ugovora sklopljeno u Hrvatskoj. Oni se za sada nigdje ne evidentiraju. Obično ih napišu odvjetnici i kad se supružnici usuglase, ovjere svoje potpise kod javnog bilježnika. No, prema inozemnoj praksi, možemo reći da ih sklapaju oni koji odudaraju od prosjeka, dakle imućniji bračni parovi, zatim parovi kod kojih jedan od partnera zarađuje bitno više od drugoga ili je pokrenuo neki posao, oni koji žele zaštititi dijete iz prethodnog braka te oni koji su već bili u braku i prošli spor zbog podjele imovine”, kaže Majstorović za Jutarnji list.

Kako će registar u Hrvatskoj točno izgledati, tko će ga voditi i u kojoj će mjeri biti javan – otvorena su pitanja na koja će stručnjaci i Ministarstvo tek dati odgovore.

Registar bi, prema nekim prijedlozima, omogućio sklapanje bračnih ugovora i izvanbračnim te istospolnim partnerima.

Povratak na Net.hr