Play ponuda

NJEMAČKI EKSTREMNI DESNIČARI ORUŽJE NABAVLJALI U HRVATSKOJ: / 'Kod njih smo pronašli puške, 200 komada streljiva...'

Image
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke

8.12.2020.
14:07
Ivica Galović/Pixsell
Play ponuda

Ekstremno desna scena u Njemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javlja u utorak javni servis ZDF.

Državno odvjetništvo u Muenchenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

"Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primatelja pronađeno je više komada oružja među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i preko 200 komada streljiva“, rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog odvjetništva u Muenchenu.

Među njima i oni koji ne priznaju poredak SR Njemačke

Osobe u čijim rukama je završilo oružje, mogu se pribrojiti ekstremno desnoj sceni, rekao je Ruhland.

Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

Njemački istražitelji su do osumnjičenoga Alexandra R. došli na osnovu spoznaja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namijenjenih kupcima u Njemačkoj.

Novinari u TV prilogu razgovaraju s više osoba u Slavoniji koje su djelomice već odslužile zatvorske kazne zbog posjedovanja i preprodaje ilegalnog naoružanja.

U televizijskom prilogu sugovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan dio potječe iz razdoblja tijekom i nakon Domovinskog rata.

'Nikad to nismo radili...'

Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji su njemačke kolege obavijestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema riječima jednog svjedoka, „namijenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci“.

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Muenchena priopćio je da "nikada nisu ni ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Alexander R. je do izručenja Njemačkoj u rujnu, kako se navodi u prilogu, živio u jednom hrvatskom lučkom gradu.

Play ponuda
Play ponuda