NISU PROŠLI PRIJEDLOZI OPORBE: / Državni tajnik MUP-a odbacio sve amandmane na prijedlog Zakona o strancima

24.11.2020.
14:14
Patrik Macek/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vladin predstavnik, državni tajnik MUP-a Žarko Katić odbio je u utorak u Hrvatskom saboru ukupno 32 oporbena amandmana na Konačni prijedlog zakona o strancima dok je prihvaćen tek jedan i to onaj saborskog Odbora za zakonodavstvo koji je tehničke prirode.

Među odbijenima najviše je onih Kluba zastupnika lijevo zelenog bloka koji su tražili da se za strance koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu pribaviti dokaz o nekažnjavanju ta obaveza ukine. Državni tajnik Katić je odbijanje obrazložio tvrdnjom da osobe koje namjeravaju regulirati svoj boravak u Republici Hrvatskoj trebaju dokazati neosuđivanost u zemlji iz koje potječu. Također je odbio amandman istog predlagatelja da se tužbom Upravnom sudu može odgoditi izvršenje rješenja koji smatra da se tako onemogućava podnošenje žalba budući će podnositelj morati napustiti zemlju prije odluke suda. Nije prihvaćen ni amandman istog predlagatelja da osoba bez državljanstva ne mora priložiti valjanu putnu ispravu.

Razlikovanje boravišne i radne dozvole

S obzirom da je više amandmana različitih predlagatelja zadiralo u sferu rada i zapošljavanja, državni tajnik Katić je pojasnio kako treba razlikovati traženje dozvole za boravak od zahtjeva za izdavanjem radne dozvole.

Odbijeni su i amandmani zastupnice Katarine Peović (Radnička fronta) uz obrazloženje državnog tajnika da poslodavac mora ispuniti uvjete koji su jamstvo da će poslodavac uredno ispunjavati svoje obveze. Peović je upozorila kako poslodavci nakon ukidanja kvota za strane radnike mogu uvoziti radnu snagu kako god žele, da ne postoji test tržišta radne snage, odnosno je li se netko u Hrvatskoj javio na to radno mjesto. Podsjetila je kako su plaće hrvatskih radnika na razini 37 posto prosjeka europskih radnika, ogroman broj ugovora o radu je na određeno vrijeme ustvrdivši kako su u Hrvatskoj uvjeti rada eksploatacijski te da se manipulira statistikom.

Koherentna imigracijska politika

Državni tajnik Katić u raspravi o amandmanima najavio je kako će Vlada predložiti Saboru prijedlog imigracijske politike koja će biti koherentna kako bi hrvatsko gospodarstvo dobilo radnu snagu i da strani radnici zajedno s hrvatskim građanima pridonose izgradnji hrvatskog društva.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali