Stanovnici BiH česti su gosti na hrvatskoj obali, a mnogi od njih u Hrvatsku su dolazili preko jednodnevnih organiziranih izleta. No, sada čini se neće imati tu mogućnost. Kako piše Klix, jednodnevni izleti u srpnju su godinama punili autobuse BiH građana iz Mostara koji su vozili na Jadransku obalu, a upravo su ti izleti obustavljeni ove godine. Iz agencije Autoprevoz-Bus Mostar govore kako imaju dosta upita vezanih za organizaciju jednodnevnih izleta u Hrvatsku.

"Obratili smo se MUP-u Republike Hrvatske i dobili smo pismeni odgovor gdje nam se navodi da državljani BiH ne mogu do daljnjeg prelaziti granicu Hrvatske na jednodnevne izlete", kazali su za Klix iz mostarske agencije.

Dopušten je boravak građana BiH u Hrvatskoj, ali ne na jedan dan

Portalu Klix su iz MUP-a RH pojasnili da je dopušten boravak građanima BiH, ali isključivo s barem jednim noćenjem u Hrvatskoj. Uz sebe moraju imati dokaz o uplati turističkog aranžmana u putničkoj agenciji ili hotelu.

"Nadamo se da će u narednom periodu od sedam dana, ako se ublaže mjere, Republika Hrvatska razmotriti ponovnu odluku o otvaranju granica za BiH državljane, kako bismo odmah mogli krenuti s jednodnevnim izletima koje smo radili dugi niz godina", kazali su iz mostarske agencije.

Ova agencija će, dok se ne dopusti duži ostanak BiH državljana u Hrvatskoj, organizirati jednodnevne izlete unutar BiH. Tako će organizirati posjete zanimljivim mjestima kao što su Boračko i Buško jezero, kao i u Neum, jedini BiH grad na Jadranu.