'Moramo se otrijezniti od iluzije da imamo ono što nemamo'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović poručio je danas da se Hrvatska mora okrenuti proizvodnji i početi stvarati dodanu vrijednost da bi dug bio održiv.

22.4.2014.
13:29
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska je u dogovoru s Europskom komisijom povećala prihode i smanjila rashode, ali je time samo malo povratila ravnotežu i puno toga treba napraviti do potpune ravnoteže, rekao je Milanović na svečanoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije održanoj u Mariji Bistrici u povodu Dana Županije.

"Hrvatska se mora okrenuti proizvodnji i to cijela Hrvatska a ne samo pojedini njeni dijelovi. Moramo početi stvarati dodanu vrijednosti i prihodi moraju rasti cijelo vrijeme i tada će ovaj dug, koji imamo, biti održiv dug", rekao je. Put kojim Hrvatska ide već dvadeset godina i duže nije održiv put, rekao je i istaknuo da dugi niz godina trošimo više nego što imamo, odnosno više nego što zarađujemo.

Nijedna reforma ove vlade nije naišla na potporu

Hrvatska politika je, kada se činilo da ima novaca, legitimno potkupljivala društvene skupine i rezultat toga je današnji javni dug koji je upozoravajuće visok, ali i dalje postoji šansa da se iz toga izvučemo, rekao je Milanović.

Nužno je početi donositi odluke i međusobno se dogovoriti oko nužnih promjena i reformi, rekao je istaknuvši da u ovih dvije i pol godine niti u jednoj promjeni, mjeri ili reformi nije naišao na potporu, već se svaki puta naišlo na zid. "Netko će u Hrvatskoj, bilo ova ili neka druga Vlada, ali što prije, a ja vjerujem ova Vlada, morati donositi odluke. Lako je govoriti 'ne' i biti protiv svega, biti opozicija i otpor svakoj promjeni u društvu," rekao je Milanović dodajući da te promjene nisu velike i da su razumne.

"Mi završavamo proceduru prekomjernog deficita i sve će te brojke biti dovedene u red... i, što dalje? I dalje ćemo se morati zaduživati i taj će se dug gomilati. On nas neće preplaviti već sutra. Mi možemo tako još jedno vrijeme, još godinu, dvije, tri ili četiri. Možemo se igrati procedurom prekomjernog deficita, ali onaj tko nema gospodarski rast, tko ne stvara dodanu vrijednost, tko ne stvara iz godine u godinu više, a mi to ne stvaramo iz niza razloga, taj se ne može više zaduživati", rekao je.

'Ne znači da smo treća liga i da ne možemo biti dobri'

Devedestih smo 'ubili' industriju i proizvodnju, Hrvatska je u to vrijeme proizvodila puno toga i to dobro, a danas polovicu toga ne proizvodima ili smo zaboravili kako, rekao je.

Samo turizam nije dovoljan jer sezona traje prekratko, kazao je. Ove godine će se u turizmu investirati deseci i stotine milijuna eura, ali to nije dovoljno, ni to što se u pojedinim dijelovima Hrvatske, kao u Zagorju, vide mali pozitivni pomaci, nije dovoljno, rekao je.

"Mi nikada nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi što se dogodilo nekim drugim europskim državama koje su pretjerivale... Dogodilo im se to da je stopa nezaposlenosti narasla do 30 posto i da je socijalna mreža pukla", rekao je Milanović, te ponovio da prihodi moraju rasti cijelo vrijeme. I tada je to život na dug, ali održiv dug, gdje je onaj tko je pametan i tko zna zašto ulaže, ima perspektivu, poručio je.

"To što nismo Austrija ni Švicarska ne znači da smo treća liga i da ne možemo biti dobri. Imali smo tešku noviju povijest, platili smo ogromnu cijenu za državu i vraćeni smo natrag u razvojnom i socijalnom smislu, ali za to ne optužujem nikoga. To je vjerojatno bila cijena koju smo morali platiti da bismo bili samostalna država i da bismo više nego ikada odlučivali o svojoj sudbini", rekao je.

'Ja ne moram biti voljen i omiljen'

Moramo donositi odluke, a 'ne mogu' ili 'neću' spada u neku drugu, bivšu državu, iz koje smo zauvijek pobjegli.

Rekao je i da njegova uloga u svemu tome nije da bude popularan ili voljen već da govori istinu."Netko me oslovio kao predsjednika države, ali ja to nisam i nikada neću biti. Iz više razloga, a jedan je taj što vam moram govoriti istinu. Predsjednik ne mora govoriti istinu. Ne smije lagati, ali ne mora govoriti istinu. A istina je takva da je ljudi u politici ne žele čuti. Moj posao nije da budem popularan i voljen, nego da objasnim i da se shvati što je istina. Mi se moramo otrijezniti, ali ne od pijanstva i mamurluka, već od iluzije da imamo ono što nemamo", poručio je Milanović.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali