NEZADOVOLJNI RAZGOVORIMA: / Ne održi li se sastanak do petka pozivamo građane Slavonskog Broda na prosvjed

14.12.2016.
0:08
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema podacima Koordinacije, taj sastanak je sazvan za sljedeću srijedu 21. prosinca u Bosanskom Brodu.

"Večeras smo jednoglasno zaključili kako nismo zadovoljni odgovorima koje smo dosad dobili. Ne održi li se sastanak do petka pozivamo sve građane Slavonskog Broda i okolnih općina na prosvjed koji će se održati u ulici Hanibala Lucića uz granični prijelaz s BiH. Prosvjed će biti zadnje upozorenje Vladi RH da nećemo tolerirati nikakva odstupanja od zahtjeva koje smo poslali", rekao je Sudar u ime koordinacije udruga kojoj su se uz ekološke udruge i inicijative pridružile i braniteljske udruge.

"Sa svih sastanaka članovi inicijative došli su s jednom velikom nulom i to nije zadovoljavajuće za Slavonski Brod i građane Slavonskog Broda.", rekla je Izidora Jokić koja je ocijenila da su se hrvatske državne institucije iznenadile kako su udruge u fokus stavile obvezu da se odrade poslovi na zaštiti interesa građana, a koji su trebali biti odrađeni davno prije.

Povećan broj slučajeva s respiratornim problemima

Jokić je rekao da je na tim sastancima prvi put službeno od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije potvrđen podatak kako je na hitnom prijemu bolnice u Slavonskom Brodu povećan broj slučajeva s respiratornim problemima u vrijeme registriranih onečišćenja traka.

Na prosvjedu održanom 24. studenoga udruge su između ostalog zatražile jasan plan modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu. Od Ministarstva zaštite okoliša traži se angažman jednog djelatnika dislociranog u Slavonskom Brodu koji će koordinirati sve aktivnosti. Za Slavonski Brod i okolicu traži se prioritetni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije. Takav status Slavonski Brod bi zadržao dok onečišćenje zraka u gradu ne bude u skladu s EU standardima. Osim toga od JANAF-a se očekuje da otvori zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeri u zakladu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali