NE PRESTAJU CURITI INKRIMINIRAJUĆE PORUKE: / 'Ako mi ga središ, bit ću tvoj vječni dužnik. Bio bi mi to lijep poklon za rođendan...'

Da bi dobio kredit od 130 milijuna eura, kakav HBOR nikada nikome nije odobrio, Bašić je tražio pomoć Josipe Rimac

1.5.2021.
9:41
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Josipa Rimaci Gabrijela Žalac “pritiskale” su ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću, piše u subotu Večernji list, donoseći detalje Uskokove istrage protiv bivše HDZ-ove državne tajnice i ministrice.

"Ako mi ga središ, bit ću tvoj vječni dužnik. Osim toga, bio bi mi to lijep rođendanski poklon", jedna je od poruka koju u travnju 2018. Milenko Bašić šalje Josipi Rimac, navodi dnevnik.

On je poduzetnik koji ima problema u poslovanju, jer mu treba kredit od 130 milijuna eura za njegov projekt vjetroparka Krš – Pađene, a ona je HDZ-ova državna tajnica u Ministarstvu uprave.

Bašića banke redom odbijale

Bašić se našao u problemu jer mu banke odbijaju dati kredit koji traži, odnosno banke odustaju od financiranja njegova projekta te mu ostaje samo HBOR. A da bi dobio kredit od 130 milijuna eura, kakav HBOR nikada nikome nije odobrio, on traži pomoć Josipe Rimac.

Kako to tvrdi USKOK u posljednjem proširenju istrage u aferi Vjetroelektrane, kojim je obuhvaćeno spomenuto dvoje, ali i još nekoliko osoba, uključujući Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu u Plenkovićevoj Vladi, Bašić je od Josipe Rimac i Gabrijele Žalac tražio da koordinirano nezakonito utječu na Tamaru Perko, predsjednicu uprave HBOR-a, i Tomislava Vuića, predsjednika uprave HPB-a.

Gabrijela Žalac u to je vrijeme članica Nadzornog odbora HBOR-a pa ona Josipi Rimac služi da dođe do Tamare Perko, ali i da joj organizira sastanke s drugim ministrima u Nadzornom odboru. Ona je ta koja savjetuje Josipi Rimac da zove Zdravka Marića i dogovori sastanak između njega i Bašića, što ova i čini.

S druge strane, Josipa Rimac učestalo zove Vuića ili mu šalje poruke u kojima traži da se on nađe s Bašićem, ali i da pazi na njezine, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali