Nastrana sklonost koje su puni oglasi, a nitko ništa ne može

'Pojedinke i parovi, ako uživate u seksu s kućnim ljubimcima, javite se…', stoji u tiskanom oglasu kojim se nedvosmisleno poziva na zoofiliju, sodomiju.

17.10.2014.
12:46

U brojnim zemljama strogo je zabranjena, a u nas se ovim nastranim oblikom spolnog općenja bavi Zakon o zaštiti životinja - iako se nigdje u njemu decidirano ne spominje termin 'zoofilija' - u kontekstu nanošenja boli, patnje, straha.

Na taj zakon, kada je riječ o ovakvim spolnim radnjama, upućuje i policijski službenik zadužen za odnose s javnošću PU osječko-baranjske Vlado Krznarić. Kazneni zakon (KZ), pak, u dijelu koji regulira kazneno djelo protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, definira kazneno djelo silovanja, spolnog odnošaja s nemoćnom osobom, prisile na spolni odnošaj, dječje pornografije pa sve do rodoskrvrnuća. U tu se skupinu ubrajaju i bludne radnje, no čak ni one ne sadržavaju odredbe o zoofiliji, piše Glas Slavonije.

I u udruzi Prijatelji životinja nemaju spoznaja da je bilo takvih prijava. Predsjednik Udruge Luka Oman kaže da ne treba čekati problem nastane, već ga sajeći u korijenu.

"Ova nastranost u nekim je europskim zemljama zakonom jasno zabranjena, dok u drugima, poput RH, taj aspekt zlostavljanja životinja nije zakonski reguliran. Prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja Prijatelji životinja predlagali su da se spolno općenje sa životinjama zabrani zakonom, no prijedlog je odbijen riječima da ovaj problem nije izražen u RH u mjeri da bi se trebala propisati zakonska zabrana. Navedeno je kako su životinje u širem kontekstu zaštićene općenitom odredbom Zakona koja zabranjuje 'prisiljavati ih na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah'", kažu Prijatelji životinja.

S obzirom na takvo zakonsko ne/tretiranje zoofilije, što je s njezinim javnim oglašavanjem?

"Ako je nešto zakonom zabranjeno, i taj je oglas onda moguće kršenje zakona. Može se prijaviti veterinarskoj inspekciji, a ona prekršajnom sudu. Taj oglas može biti temelj za prijavu za postupanje veterinarske inspekcije. Prema našim spoznajama, dosad takvih prijava nije bilo", kaže Oman.

"Poremećaj koji karakterizira seksualna sklonost prema životinjama - zoofilija - ubraja se u skupinu parafilija, poremećaja kod kojih su seksualno privlačni neuobičajeni objekti, a seksualna aktivnost je neobična po svojoj prirodi. Ta je privlačnost snažna, ponavljajuća i traje bar šest mjeseci", kaže o zoofiliji đakovački psihijatar, dr. Ivan Ramčić, koji se do sada, dodaje, nije susretao s takvim slučajevima u praksi.

http://www.glas-slavonije.hr/250023/4/Zoofiliju-ne-regulira-nijedan-zakon---jer-toga-u-nas-nema

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali