REAKCIJA IZ VLADE

MINISTRICA MURGANIĆ O NAPUŠTENOJ BEBI U SESVETAMA: ‘Ovaj je slučaj mogao mnogo gore završiti…’

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, komentirajući slučaj djevojčice koja je prije tjedan dana ostavljena ispred župnog ureda Župe Dobrog pastira u Brestju, pozvala je u četvrtak roditelje koji se ne mogu brinuti o svojoj djeci da se legalnim putem obrate institucijama i zatraže pomoć.

“Svi mladi roditelji koji nisu u stanju ili procjenjuju da imaju problema s podizanjem ili odgajanjem djeteta, neka se legalnim putem obrate institucijama i mi ćemo svakako pomoći”, izjavila je Murganić novinarima uoči sjednice Vlade.

POLICIJA OTKRILA IDENTITET OSTAVLJENE BEBE I PRIVELA RODITELJE: Na ispitivanju su, prijeti im do tri godine zavora

“Nije sramota tražiti pomoć”

“Nije sramota tražiti pomoć, postoje i drugi načini, institucije ipak postoje i spremne su pomoći djetetu”, naglasila je. Ako se iz nekih razloga ne žele ili ne mogu brinuti o djetetu trebaju se obratiti nadležnim institucijama, jer kao što je sada dijete zbrinuto, isto bi napravili da su se roditelji javili legalnim putem, dodala je Murganić.

Potvrdila je da su roditelji ostavljene djevojčice pronađeni i da traje istraga, ali nije željela govoriti o detaljima.

“Ovo je zaista bio vapaj u pomoć koji se na sreću dobro završio i s te strane sam zahvalna roditeljima da su se ipak odlučili za ovakav čin jer je to moglo mnogo gore završiti”, kazala je Murganić.

MISTERIJ NAPUŠTENE BEBE – POJAVIO SE OPIS ŽENE KOJA JE OSTAVILA CURICU U KOLICIMA: ‘Ovo izgleda kao planirani čin’

“Najvažnije je da je dijete zbrinuto”

Nadležni centar za socijalnu skrb ispitat će okolnosti zašto su to roditelji učinili, njihove sposobnosti, odrediti skrbništvo, a moguće je i oduzimanje roditeljske skrbi, pojasnila je daljnju proceduru.

“Najvažnije je da je dijete zbrinuto, da je zdrava, nije zlostavljana i nije zapuštena. Možda je to bio trenutačni čin očaja”, istaknula je.

Izrazila je pritom zabrinutost što mlade obitelji pokazuju da nemaju snage ni spremnosti da se brinu o sebi i svojoj djeci, te ukazala na problem nezaposlenosti mladih i sve veći broj razvoda koji najteže pogađaju djecu.

DRŽAVNI TAJNIK ZA DEMOGRAFIJU: ‘Donosimo mjere za usklađivanje poslovnog i privatnog života’

Najavila izmjene Obiteljskog zakona

Osvrnula se i na socijalne naknade i pitanje jesu li one previsoke.

“Trebamo biti solidarni i svima koji ne mogu skrbiti o sebi i pogotovo o djeci, moramo tu skrenuti veću pažnju”, izjavila je.

Najavila je izmjene Obiteljskog zakona kojima će se nastojati pratiti potrebe obiteljskih centara na terenu i smjer njihove preventivne i savjetodavne uloge. Razmišlja se, kaže Murganić, i da se Zakonom o socijalnoj skrbi omogući za obitelji s malom djecom fleksibilnije određivanje zajamčenih minimalnih naknada.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr