Turistička sezona na Jadranu uzima maha, a s ljetom se na ovdašnja popularna partijanerska odredišta poput Zrća ili Tisnog vraćaju i partijaneri iz Europe i svijeta, a ponajviše iz Velike Britanije.

No ovoga ljeta u Novalji na Pagu, gdje se nalazi i čuvena plaža Zrće, ne gledaju baš blagonaklono na razuzdanost mladih Britanaca. Prekjučer se, naime, oglasio gradonačelnik Ante Dabo rekavši da je Novalja obeščašćena i ponižena barbarizmom i nekulturom britanskih gostiju.

U Novalji zgroženi partijanerima, u Tisnom oduševljeni

"Sama činjenica da su engleski gosti za naše prilike izrazito visoke platežne moći, nikome, pa ni njima, ne daje za pravo da se ponašaju na ovakav način koji domaće stanovnike ostavlja gotovo bespomoćnim pred naletom primitivizma, golotinje, pijanstva i razularenosti koju pokazuju ulicama našeg grada i apartmanima koje iznajmljuju i koriste u našem gradu", napisao je, među ostalim, u svojoj objavi na službenoj Facebook stranici Novalje gradonačelnik Dabo.

Dabo je nekoć bio član HDZ-a, a na nedavnim loklanim izborima ponovno je osvojio gradonačelnički mandat kao nezavisni kandidat, ali blizak Mostu nezavisnih lista.

U drugom velikom partijanerskom odredištu na Jadranu, Tisnom na Murteru, nemaju takvih problema, piše portal Tris. Ondje je jučer započeo šesti po redu festival elektronske glazbe Love International u The Garden Resortu čime je otvorena sezona partijanja koja će trajati do 28. kolovoza i tijekom koje će u Tisno doći dvadesetak tisuća madih, mahom Britanaca.

"Na Zrću se ne događa išta bitno drugačije nego u Tisnom"

"Tisno diše pozitivno, diše s The Gardenom. Na sedam ovogodišnjih festivala očekujemo oko 20.000 Britanaca, svi koji rade u turizmu ili se samo susreću s tim gostima su izrazito zadovoljni, svi čekaju početak The Gardena. Slobodnih kapaciteta u Tisnom sada nema. Osim toga, mi sve ove godine nismo imali ni jedan jedini incident s tim gostima", kazao je na otvaranju Love Internationala načelnik Općine Tisno, SDP-ovac Ivan Klarin.

Tris prenosi i Klarinovu izjavu da ne želi suditi o onome što se događa u Novalji jer nije otamo, ali da ne vjeruje da se na Zrću događa nešto bitno drugačije nego u Tisnom.

"Sve ove godine ne možemo se požaliti da se dogodio ijedan ozbiljniji incident, ni na pijančevanje po ulicama, trgovima, ni išta drugo na što se žali gradonačelnik Novalje", kazao je Klarin.

Osnivač i glavni organizator Garden festivala Nick Colgan još je proljetos najavio dolazak 15 do 20 tisuća gostiju, produljenje svakog od sedam festivala tijekom sezone za barem jedan dan, te veći broj niskotarifnih letova iz Škotske i Manchestera.