NA RASPOLAGANJU ĆE IMATI DESETAK KUĆICA: / Grad Samobor u utorak otvara tržnicu

Gradonačelnik Krešo Beljak najavio je smanjenje plaća svima koji su vezani uz proračunska sredstva.

6.4.2020.
14:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za sve lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda Grad Samobor je pokrenuo online platformu Kupujmo samoborsko, a od utorka će samoborski OPG-ovi moći koristiti desetak kućica za prodaju svojih proizvoda na otvorenom, u skladu s higijenskim mjerama zbog koronavirusa.

Iz Grada Samobora u priopćenju podsjećaju da su među prvima donijeli odluku o oslobađanju od plaćanja zakupnine gradskih prostora, a sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarske djelatnosti ili su u zakupu javnih površina na području Samobora oslobodili su plaćanja komunalne naknade.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak najavio je rezove svih gradskih troškova koji nisu nužni za nastavak normalnog poslovanja, a kako bi se održala likvidnost proračuna.

Smanjenje plaća svima koji su vezani uz proračunska sredstva

U pripremi je paket mjera za oporavak samoborskog gospodarstva mimo onih državnih. Izvor sredstava, naglasio je Beljak, bit će smanjenje plaća svima koji su vezani uz proračunska sredstva (Gradska uprava, Komunalac, Odvodnja, sve ustanove vezane uz proračun Grada Samobora, ali i sve naknade vezane uz upravna vijeća, odbore, nadzorne odbore, Gradsko vijeće). Plaće u iznosu do 5000 kuna neće se dirati, a iznad toga po recipročnom povećanju postotka vezano uz visinu plaća.

Također jedna od mjera bit će ukidanje poreza na potrošnju za ugostitelje koji sada iznosi tri posto. Sav gradski novac vezan za programe iz sporta, kulture, znanosti i obrazovanja za koji su planirana sredstva, a nije se održao niti će se održati, bit će preusmjeren za oporavak samoborskog gospodarstva.

Od 16. ožujka Gradska knjižnica Samobor, Samoborski muzej i Pučko otvoreno učilište zatvorila su svoja vrata za korisnike, no nisu prestala s radom.

Otvoreno učilište tako je osiguralo da svi građani imaju online pristup kulturnim sadržajima i edukacijama, Samoborski muzej nudi virtualni obilazak, a Gradska knjižnica Samobor na zahtjev korisnika skenira književnu građu koja je Samoborcima potrebna na izradu stručnih radova, a produžili su i rok za sve već posuđene knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obustavljena je i naplata odvoza miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada za sve pravne i fizičke osobe koje trenutno nisu u mogućnosti obavljati svoju djelatnost.

Grad je također oslobodio i sve roditelje plaćanja usluga gradskih dječjih vrtića, školske prehrane i produženog boravka. Dječji vrtići kojima su osnivači privatne osobe zadržali su pravo na puni iznos dosadašnjeg sufinanciranja programa uz uvjet da zadrže isti broj zaposlenih koji su imali i prije nastupanja mjera obustave rada.

Produžen je i rok za isplatu gradskih uskrsnica.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali