Na proslavi ulaska Hrvatske u EU bit će najmoćnija europska političarka!

Iz Vlade još nisu objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u EU, no neslužbeno se doznaje kako će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel će svega nekoliko sati biti na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu.

To je posebno važno s obzirom da su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke kako Hrvatska još nije spremna za ulazak u Uniju, usprkos tome što je završila pregovore i potpisala pristupni sporazum, piše Novi list.

Posljedica toga je činjenica da je Njemačka zadnja članica EU koja je ratificirala hrvatski sporazum. Danas će taj proces biti završen potvrđivanjem u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu, u prisustvu predsjednika Sabora Josipa Leke.

‘Sljedeće groblje naših milijardi’

Međutim, u Njemačkoj nije jenjavala rasprava o svrsishodnosti proširenja Unije, koja se i u sadašnjem obliku suočava s velikim problemima. Nedavno je visokotiražni tabloid Bild prognozirao da će Hrvatska biti “sljedeće groblje naših milijardi”.

Zbog svega navedenog, dolazak njemačke kancelarke, koliko god kratak bio, nije tek ispunjavanje protokolarne obveze.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr