Stručno ‘osposobljavanje’: Ostaneš li trudna, letiš!

Čitatelj Danas.hr-a koji je vidio primjerak Ugovora za stručno osposobljavanje, ostao je šokiran viđenim, ‘iako je muškarac’. Naime, sporni se dio odnosi na sudbinu trudnica koje bi, da je pravde, na radnom mjestu trebale biti zaštićene od izbacivanja na ulicu.

“Najbezobraznija stavka, po mome mišljenju, u tome ugovoru je ova – ako kojim slučajem žena zatrudni i mora na porodiljni dopust, Ugovor za stručno osposobljavanje se prekida”, navodi naš čitatelj.

To znači, nastavlja, “da žena nakon završetka porodiljnog ne može dovršiti započeto stručno osposobljavanje”.

“Također, nakon završetka porodiljnog dopusta, ne može se ponovo po toj mjeri zaposliti jer je uvjet Ugovora za stručno osposobljavanje da nemate niti jedan dan radnog staža, što takve žene ne zadovoljavaju, jer im u staž ulaze ti dani, tjedni ili mjeseci koje su radile prije nego su otišle na porodiljni dopust”, navodi on.

U resornom Ministarstvu rada Miranda Mrsića zatražili smo odgovor. Nisu li baš trudnice zaštićene zakonom od otkaza?

‘Nije to klasični otkaz’

Nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i resornom upravom u ministarstvu, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Krunoslav Vidić kazao nam je da su zaključci našeg čitatelja pogrešni, jer osoba može nastaviti osposobljavanje nakon porodiljinog dopusta, iako se ne garantira da će ga nastaviti kod istog poslodavca.

“Poslodavac nije dužan zadržati osobu koja se nađe u drugom stanju jer tu ne postoji klasičan ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme. Zato to nije klasičan otkaz. I mi ih na to ne možemo prisiliti, pogotovo ne privatne poslodavce”, kaže Vidić, no navodi da tu nije presudan staž stečen za vrijeme osposobljavanja, nego prije njega.

“Postoji razlika između onih koji nisu radili nikakav posao, ali koji imaju kakav-takav staž i slučajeva kada osoba na stručnom osposobljavanju nije imala nikakav staž prije stručnog osposobljavanja. U drugom slučaju država poslodavcu refundira doprinose, dok u prvom ne vraća novac za zdravstveno osiguranje”, kaže Vidić.

366 kuna i 47 lipa

Što se tiče stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa i trudnoće, osoba koja ostane trudna prelazi u drugi status, odnosno država joj plaća i zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Time ona stječe određeni mirovinski staž. U tom slučaju poslodavci moraju plaćati 366,47 kuna mjesečno za zdravstvene doprinose ako ponovno na stručno osposobljavanje uzmu osobu koja je bila na porodiljskom, pojašnjava.

“Pojednostavljeno, osoba ne može biti osigurana, odnosno država joj ne može plaćati doprinose po dva osnova, kao osobe na stručnom osposobljavanju i kao rodilje”, kaže Vidić.

Ako poslodavac zadrži, formalno, mjesto za osobu na stručnom osposobljavanju koja je na porodiljinom, u biti se vodi kao netko tko već ima stažista, iako on fizički nije na poslu. To mu može otežavati prijem nekog drugog kandidata na osposobljavanje.

Poslodavac je taj koji uvjetuje

Pravila kažu da se ne može stalno aplicirati jer to ukazuje na potrebu otvaranja pravog radnog mjesta, pojašnjava.

“Morali bismo proučiti konkretan ugovor u kojemu je navedeno ovo što navodi vaš čitatelj, jer iz ovoga proizlazi da je problem nastao iz ugovornog odnosa s poslodavcem, što nikako nije propisano Zakonom o poticanju zapošljavanja”, dodaje.

Povratak na Net.hr